Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

spookrijder kilometerregistratie

Wat moet je doen als je een spookrijder tegenkomt?

Geschreven door Micha

Het is voor iedereen schrikken: een spookrijder die je op volle snelheid tegemoet komt rijden. Op dat moment heb je natuurlijk geen idee wat je moet doen. Maar hoe moet je eigenlijk reageren in zo’n situatie? En hoe zorg je ervoor dat het goed afloopt?

De kans dat een ongeluk met een spookrijder goed afloopt, is niet groot. Dit komt doordat het vaak onverwachte ongelukken zijn en de snelheid van beide auto’s erg hoog is. Als er twee auto’s op elkaar klappen met 50 kilometer per uur is het vergelijkbaar met een auto die met een snelheid van 100 kilometer per uur op een stilstaande auto inrijdt.

Spookrijders blijken vaak 75+ te zijn

Ruim 40% van alle ongevallen door spookrijden op snelwegen werd veroorzaakt door mensen die ouder zijn dan 75 jaar, blijkt uit een Duits onderzoek. Uit hetzelfde onderzoek komt ook naar voren dat 46% van de spookrijders met opzet de verkeerde kant van de weg oprijdt. Waar het in deze leeftijdsgroep vooral om dementie of verwardheid gaat, komt het bij jongeren vooral voor als zelfmoordpoging of om te vluchten voor de politie. Alcohol is ook een oorzaak die vaak bij mensen onder de 65 meespeelt.


Hoe moet je reageren?

In geval van nood moet je, volgens ACE (Auto Club Europa), zo snel mogelijk 112 bellen met waar en op welke baan je rijdt. Mocht je dit niet weten, kan je dit zien door op het eerste hectometerpaaltje te kijken.

Het is te allen tijde belangrijk om niet zelf een poging te doen om de spookrijder te stoppen. Volgens de ACE moet je met de volgende 5 punten rekening houden in het geval van een mogelijke ontmoeting:

  • Blijf kalm, vertraag gecontroleerd en schakel de alarmknipperlichten aan
  • Rijd op de rand van de meest rechter rijstrook
  • Houd afstand tot je voorligger en haal nooit in
  • Houd de vluchtstrook in de gaten om uit te kunnen wijken
  • Verlaat de snelweg bij de dichtstbijzijnde mogelijkheid.


Dit kan je doen als je zelf per ongeluk spookrijder bent

De oprit van de snelweg, knooppunten en parkeerplaatsen zijn plekken waar mensen het vaakst de verkeerde richting oprijden. Na het maken van zo’n fout ben je bewust of onbewust spookrijder geworden. Volgens de ACE kan je deze punten opvolgen om de situatie veilig af te laten lopen:

  • Schakel de alarmlichten en koplampen in om beter zichtbaar te zijn
  • Verlaag de snelheid
  • Ga indien mogelijk op de vluchtstrook rijden en stop de auto
  • Stap uit, doe je veiligheidsvestje aan en bel zodra je achter de vangrail staat 112
  • Probeer nooit een U-bocht te maken of achteruit de snelweg te verlaten


Kilometerregistratie om de gereden ritten bij te houden

Bent u vaak op de weg te vinden? En bent u veel tijd kwijt met het bijhouden van de administratie van uw woon-werk, privé en zakelijk verkeer? Met de kilometerregistratie van TrackJack worden gemakkelijk uw gereden kilometers met uw privé- of leasevoertuig geregistreerd. Ons GPS kilometerregistratiesysteem wordt in de auto geïnstalleerd en registreert automatisch alle gereden ritten en kilometers.

Bron:  AD.nl

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding