Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

kosten airco rittenregistratie

Wat kost rijden met de airco?

Geschreven door Micha

Het lijkt erop dat de lente nu echt is begonnen. De zon laat zich steeds vaker zien, bij de wasstraat wordt het weer wat drukker en misschien heeft u zelfs de airconditioning al aangehad.   Maar wat kost dat nou eigenlijk?

Na een matig voorjaar zou het nu toch echt kunnen gaan gebeuren. Een periode waarin het langer warm is en blijft. En we zouden Nederland niet zijn als er een hittegolf op ons staat te wachten. Als je onderweg bent, is het prettig om de airconditioning in de auto aan te zetten. Maar wat zijn eigenlijk de kosten – vooral met de huidige brandstofprijzen – van het gebruik van de airco?

Op reis met de airco aan

Laten we een voorbeeld nemen: stel dat je van Utrecht naar Parijs rijdt, een afstand van ongeveer 500 kilometer, met een auto die 6 liter brandstof nodig heeft om 100 kilometer af te leggen. In het slechtste geval verbruikt de airco 10 procent extra brandstof, oftewel 0,6 liter per 100 kilometer. Dus de airco zou je in dit geval 3 liter kosten, wat neerkomt op ongeveer 6 euro voor een enkele reis.

Als we kijken naar langere ritten met hogere temperaturen, zoals een trip naar Zuid-Frankrijk, kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Een retourreis naar Nice kost ongeveer 17 liter extra brandstof, wat neerkomt op ongeveer 34 euro bij een benzineprijs van 2 euro per liter. “Voor iemand die zuinig wil zijn, is dat toch wel aanzienlijk”, zeggen de experts.

Airco aan of raam open?

Hoewel het mogelijk niet ideaal is om met open ramen te rijden vanwege de hoge temperaturen, kan het wel leiden tot brandstofbesparing. Vooral bij lagere snelheden is de luchtweerstand relatief gering, waardoor het extra brandstofverbruik beperkt blijft. Er komt echter een omslagpunt, dat meestal rond de 80 kilometer per uur ligt. Op de snelweg, waar snelheden van 100-120 kilometer per uur worden gehaald, maakt het daadwerkelijk een aanzienlijk verschil of je met open ramen rijdt. In dergelijke situaties is het raadzaam om de airconditioning te gebruiken.

Terugblikken op de route met rittenregistratie

Het is ook interessant om te weten dat je met het rittenregistratiesysteem van TrackJack niet alleen kunt zien welke route je hebt genomen naar je vakantiebestemming, maar ook kunt bijhouden hoeveel brandstof je hebt verbruikt. Het enige dat u hoeft te doen, is uw ritregistratie koppelen aan een tankpas. 

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding