Kies uw taal

vrachtwagen ev waterstof gpstracker

Vrachtwagen op stroom of waterstof?

Geschreven door Ralph

Bent u er al eens een tegengekomen? De elektrische vrachtwagen is steeds meer te vinden op de Nederlandse wegen. Er bestaat dan ook een subsidie voor. Wat valt er op? Vrachtwagens op waterstof blijven achter. Wat is daar aan de hand? 

Het ministerie van   Infrastructuur & Waterstaat investeert aan de hand van subsidies flink in de verduurzaming van het Nederlandse wagenpark. Een recente subsidieronde zorgt ervoor dat er weer 400 nieuwe elektrische vrachtwagens bijkomen. Maar geen enkele aanvraag kwam binnen voor een truck op waterstof. Terwijl er toch waterstoftankstations worden aangelegd door de overheid.

Waterstof trucks

Bij de subsidie die vorig jaar beschikbaar werd gemaakt, werd er nog wel voor 9 trucks (dat was toen 3%)  succesvol een aanvraag ingediend.  En terwijl er momenteel al vijftien stations in Nederland zijn, moeten er volgend jaar nog circa 10 bijkomen.  Een noodzakelijkheid voor vrachtwagens die langere afstanden rijden.

Toch is niet iedereen enthousiast over de ingezette route. Milieuorganisatie Natuur & Milieu is voor elektrificatie van vrachtwagens: “Wat ons betreft, wordt er vol ingezet op elektrificatie van vrachtwagens. Een vrachtwagen met een batterij gaat namelijk een stuk zuiniger om met energie dan een waterstofmodel.”

Groene waterstof komt tot stand aan de hand van wind- of zonnestroom, maar er gaat echter wel veel energie verloren. Dat betekent dat er voor het opwekken van 100 kilometer rijden met een waterstofauto een stuk meer elektriciteit nodig is dan voor 100 kilometer rijden met een batterijwagen.


GPS tracker voor waterstof en elektrisch

Zoals genoemd wint de elektrische vrachtwagen (400+) het van de waterstof vrachtwagen (27). En het elektrische wagenpark groeit dus aanzienlijk. Ook in het personenvervoer is het verschil groot. Er rijden 597 waterstofauto’s in Nederland, een fractie (0,1%) van de 341.000 volledig elektrische wagens.

TrackJack zet zich al jaren in om voertuigen, zowel vrachtwagens, auto’s, busjes en meer, te voorzien van perfect inzicht en controle met onze GPS tracker. De exacte ritten, rijgedrag en kilometers, maar ook meldingen bij diefstal en sabotage. 

Bron: Nu.nl/auto

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding