Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

60 km per uur rittenregistratiesysteem

Maximumsnelheid naar 60 km per uur

Geschreven door Jim

We zijn nog een kleine maand te vroeg voor een goede 1 april grap. Als het aan Veilig Verkeer Nederland (VVN) ligt rijden we binnenkort nog maar 60 km/uur op wegen waar we nu nog 80 km/uur mogen. De VVN denkt daarmee het aantal verkeersdoden terug te kunnen dringen.

Jaarlijks vindt 41 procent van alle dodelijke verkeersongevallen plaats op wegen waar men 60 km/uur en 80 km/uur mag. De VNN stelt dat deze wegen over het algemeen niet optimaal veilig zijn ingericht. Naast een verlaging van de snelheidslimiet, ziet de VVN ook graag meer handhaving op die wegen in de vorm van trajectcontroles, mobiele onbemande controlesystemen, inzet van boa’s en hogere boetes voor snelheidsduivels.


Tegengeluiden

Er is nog veel kritiek op het plan. Volgens het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek (SWOV) heeft het verlagen van de maximumsnelheid een enorme impact op het verkeer. Een woordvoerder van de SWOV: “Als je rucksichtslos de snelheid omlaag brengt bestaat het risico dat de limiet niet meer bij de functie van de weg past. Provinciale wegen zijn bedoeld om verkeersstromen af te wikkelen. Een 60-weg heeft weer een andere functie, dat kun je niet ineens overboord gooien.”

Meer frustraties

Volgens het SWOV is er zelfs meer kans op ongelukken binnen de bebouwde kom. “Als bestuurders de snelheid op een provinciale weg ongeloofwaardig vinden, gaan ze op zoek naar andere routes. Daarmee krijg je verkeer op plekken waar je het niet wil hebben, zoals in dorpen en binnensteden. Dat is met het oog op snorfietsers en fietsers onwenselijk.”

Niet alleen het SWOV is tegen het miljardenplan. Ingenieursbedrijven en verkeersdeskundigen zetten ook vraagtekens bij het plan. De kans op frustratie en ergernis is groter dan de kans dat mensen daadwerkelijk langzamer gaan rijden bij een bordje dat ‘60’ aangeeft in plaats van ‘80’. En die frustratie kan weer leiden tot onverantwoorde inhaalmanoeuvres, die de verkeersveiligheid niet bevorderen.

Rittenregistratiesysteem

Wat frustraties juist kan voorkomen, is een rittenregistratiesysteem in de auto dat automatisch alle ritten bijhoudt. Voorkom dat je alles handmatig moet bijhouden. Bovendien kun je de hele rit nog eens terugkijken, en zie je precies waar je nou 60 km/h of 80 km/h hebt gereden.

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding