Kies uw taal

Woon-werkverkeer en de BTW-correctie

Geschreven door Ralph

Rijdt u een auto van de zaak? Houd er dan rekening mee dat er jaarlijks een correctie moet worden gemaakt op de BTW voor het privégebruik. Maar hoe zit dat precies? En wat als ik bijtelling betaal?

Heel veel mensen met een auto van de zaak  rijden amper privékilometers.  Dat doen ze om te voorkomen dat er bijtelling moet worden betaald. Bijtelling voorkomen is namelijk eenvoudig door een kilometerregistratie bij te houden  en niet meer dan 500 kilometer privé te rijden. 

Toch kan het wel het geval zijn dat u alsnog een BTW-correctie moet doen, aangezien voor de BTW woon-werkverkeer als privé wordt gezien. Maar voor de bijtelling zijn deze ritten gewoon zakelijk. Snapt u het nog?

Wat is dan woon-werkverkeer precies?

De definitie is simpel. U maakt een woon-werkrit op het moment dat u vanaf het vaste woonadres naar het vaste werkadres rijdt. Daarbij zijn er wel wat specifieke regels te bedenken, zoals een bedrijf met meerdere vestigingen. Een veelgemaakte fout is overigens vaak te zien bij de directeur groot aandeelhouder (DGA). Deze is namelijk veelal in dienst bij zijn holding, en die heeft meestal een ander adres dan het kantoor waarvoor hij daadwerkelijke werkzaamheden verricht. In vee gevallen is het vestigingsadres van de Holding zelfs het huisadres van de DGA. Om die reden wordt de rit naar de werklocatie niet als woon-werkverkeer gezien, maar als zakelijk gebruik.

Waarom zijn er verschillende interpretaties voor verschillende belastingen?

Waar de definitie van woon-werk verkeer nog simpel is en voor alle belastingwetten gelijk is, is dat anders voor de bepaling of woon-werk verkeer zakelijk is wel anders.

Voor de inkomstenbelasting (bijtelling) wordt woon-werkverkeer aangemerkt als zakelijke kilometers. Voor de omzetbelasting (btw) wordt woon-werkvekeer aangemerkt als privé kilometers. Beide wetten zijn belastingwetten, maar vanuit een ander perspectief geschreven, waardoor de verschillende interpretatie is ontstaan.

Vandaar dat het kan zijn dat u geen bijtelling hoeft te betalen, maar alsnog wel BTW privégebruik moet afdragen. Voor het BTW privégebruik kunt u kiezen voor het forfaitaire bedrag van 2.7% van de catalogus waarde, of naar rato van het werkelijke privégebruik. Zeker als u weinig privé kilometers op jaarbasis rijdt, kan het goed bijhouden van de rittenregistratie om BTW aangifte te doen op basis van de werkelijk privé kilometers al snel lonen.


Kilometerregistratie met het ritregistratiesysteem voorkomt bijtelling

Wilt u netjes uw kilometers bijhouden om bijtelling te voorkomen? Twijfel dan niet langer, maar ga voor een ritregistratiesysteem. Alle ritten worden netjes geregistreerd, eventueel al automatisch op privé en zakelijk gezet op basis van uw werktijden, en u kunt uw woon-werkverkeer nog apart aangeven. Dat scheelt een hoop tijd en geld bij uw BTW-aangifte.

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding