Kies uw taal

bijtelling in 2023 ritregistratie

Vijf veranderingen in 2023

Geschreven door Jim

De beste wensen voor 2023. En een nieuw jaar betekent nieuwe aanpassingen  voor de automobilist.  En waar de overheid de laatste jaren inzette op elektrisch rijden met lagere bijtelling, wordt dat steeds minder gestimuleerd. Maar er wordt meer gewijzigd. We nemen u mee door de belangrijkste wijzigingen.

1. Hogere bijtelling voor de elektrische auto

Op het moment dat je een zakelijke auto rijdt, en de verklaring Geen privé gebruik niet hebt ingevuld, betaal je bijtelling. Bij een auto op fossiele brandstof is dat 22% maar voor de EV was dat de afgelopen jaren een stuk minder. Inmiddels is dat 16%, maar wel alleen over de eerste €30.000 van de cataloguswaarde van uw EV. Vorig jaar was dat €35.000, dus het is fiscaal net wat minder interessant.

2. Hogere wegenbelasting

Het bedrag dat u per maand betaalt voor het rijden van uw auto gaat omhoog. Wegenbelasting. Een deel van dit bedrag gaat naar de overheid en een deel naar de provincie. Het gedeelte van onze staat stijgt met een gezonde 4,75%.  Slechts 6 provincies verhogen overigens hun gedeelte: Groningen, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. Heeft u een elektrische auto? Dan heeft u geluk, want dat u tot 2024 helemaal geen wegenbelasting.

3. Hogere accijnzen

U weet het vast nog: de brandstofprijzen gingen als een raket omhoog vorig jaar, waarna de overheid de accijns op brandstof met 21% verlaagde. Die verlaging komt per 1 juli te vervallen. Dat merk je aan de pomp.

4. Hogere BPM

Ook de belasting die u betaalt bij aanschaf van een nieuwe auto, ook wel bpm genoemd, stijgt. Hoeveel u meer gaat betalen ligt aan hoeveel CO2 het voertuig uitstoot. Op basis daarvan wordt u namelijk in een schijf ingedeeld.  Wel is het zo dat u in ieder geval 2,35% omhoog gaat, ongeacht de schijf waar u inzit.  Overigens gaat ook het vaste gedeelte van de bpm omhoog, ongeacht de schijf waar uw auto in zit. Als voorbeeld betaalde u voor een auto met een uitstoot tot 82 gram (zoals een Lexus CT 200h,  Volkswagen Polo 1.4 TDI Bluemotion of Volvo V40 D2)  per kilometer in 2022 nog €376, maar stijgt dat naar €400 in 2023.

5.Hogere reiskostenvergoeding

We eindigen met goed nieuws. De onbelaste reiskostenvergoeding stijgt van €0,19 naar €0,21 per kilometer. Alle kleine beetjes helpen, al zou het volgens ons en de Vereniging Zakelijke Rijders best hoger mogen zijn. Volgend jaar komt per kilometer nog een cent belastingvrij bij.


Ritregistratie voorkomt bijtelling in 2023

Wilt u niet meer gaan betalen in 2023, maar liever minder? Dan kunt u ervoor kiezen om helemaal geen bijtelling te betalen. U tekent dan de verklaring Geen privé gebruik en moet aantonen dat u niet meer dan 500 kilometer privé heeft gereden. En dat bijhouden doen wij voor u. Een sluitende ritregistratie die 100% voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Dat is makkelijk. En u blijft besparen met onder andere TrackJack Benefits en Beste Prijs Garantie.


Bron: AD.nl

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding