Kies uw taal

bandenslijtage

Leaserijder twijfelt over elektrische auto door hogere bijtelling

Geschreven door Ralph

De gemiddelde leaserijders staat niet meer te springen voor een elektrische auto. Het afnemende bijtellingsvoordeel zorgt ervoor dat het enthousiasme afneemt en de keuze voor elektrisch rijden minder snel wordt gemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van leasemaatschappij ALD Automotive.


Bijtelling minder aantrekkelijk

De gunstige fiscale bijtelling is jarenlang dé reden geweest om de elektrische auto te verkiezen boven een auto met brandstofmotor. Dat fiscale voordeel wordt echter steeds verder teruggeschroefd. De bijtelling voor een volledig elektrische auto in 2023 komt uit op 16 procent, evenveel als in 2022. Het grote verschil zit in de waarde waarover je minder bijtelling betaalt. In 2023 betaal je voor het deel van de cataloguswaarde boven de €30.000 de volledige bijtelling van 22 procent. Dit was in 2022 nog €35.000, en dus wordt het weer minder aantrekkelijk om een elektrische auto te gaan rijden.

Het onderzoek

Uit onderzoek van ALD Automotive onder 1500 ondervraagde leaserijders, geeft 15 procent aan de bijtelling als stimulans te zien om een elektrische auto te kiezen. Vorig jaar was dat nog 18 procent. Ruim 21 procent van de ondervraagden wil geen elektrische auto vanwege de te hoge leasekosten en 20 procent vanwege de gestegen bijtelling.

Ondanks dat elektrisch rijden minder aantrekkelijk wordt gemaakt, zijn er nog andere redenen om toch een elektrische auto te leasen. De voornaamste reden (30 procent) is om vanwege milieuoverwegingen de overstap te maken naar elektrisch rijden. Daarnaast ziet 20 procent de elektrische auto als de mobiliteit van de toekomst, maar zegt 57 procent van de leaserijders dat het doel om in 2030 enkel elektrische auto’s te produceren en verkopen niet realistisch is. En de laatste statistiek: 63 procent van de leaserijders vindt dat de overheid niet voldoende doet om elektrisch rijden te stimuleren.

Geen bijtelling met kilometerregistratiesysteem

Natuurlijk is het ook mogelijk om géén bijtelling te betalen. Daarmee wordt de keuze voor een elektrische auto wellicht nog interessanter. Door een automatische kilometerregistratie bij te houden en aan te tonen dat er minder dan 500 kilometer privé per jaar is gereden, ontwijk je de bijtelling. Wie wil dat nou niet?

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding