Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

gps sateliet GPStracker ritregistratie

Hoe snel draaien GPS satellieten om de aarde?

Geschreven door Micha

Met onze GPS trackers weet u altijd waar uw auto, bestelwagen, machine of motor is. Aan  de hand van GPS wordt de exacte locatie bepaald. Een indrukwekkend stukje techniek. Maar hoeveel satellieten   zijn dat en hoe snel draaien die dan?

Sinds oktober 1957 zijn er duizenden satellieten in een baan rond de aarde geschoten. En iedere satelliet heeft een eigen radiozender én een atoomklok, die tot op drie miljardste seconde nauwkeurig de tijd aangeeft. De baan waarin de satellieten draaien ligt vast, waardoor er altijd zeker 4 satellieten boven de horizon zitten, waar je ook op aarde bent. Leuk om te weten is dat TrackJack altijd meer dan 14 (tot 20+)  satellieten gebruikt voor de best mogelijke locatie bepaling.

Hoe snel draaien ze dan? 

Om in de juiste baan te blijven, moet een satelliet met een zeer hoge snelheid draaien. Bij een cirkelvormige baan op 300 kilometer boven de aarde, draaien ze 7,8 km/s (oftewel 28.000 km/h). Om het wat kracht bij te zetten: in anderhalf uur is de satelliet de hele wereld rond.

De reden van deze hoge snelheid is overigens van groot belang. Ze moeten namelijk de zwaartekracht van de aarde compenseren. Vergelijk het met iemand die een bal gooit. Wanneer de bal harder wordt gegooid, komt hij verder én duurt het langer voordat de bal weer op de grond komt.

Leuk feitje. Als je een bal zou kunnen gooien met 28.000 kilometer per uur, dan zou de bal in een baan om de aarde terechtkomen. En dus nooit meer terugvallen in je tuin of het grasveldje achter.

GPS tracker  met ritregistratie

De GPS trackers van TrackJack worden veel ingebouwd in voertuigen zoals bedrijfsbussen, auto’s en trucks.  En ondanks dat een Tesla Model S, Porsche 911 Turbo S of een Lamborghini  Urus heel hard kunnen, hoeven we ons geen zorgen te maken over een constante baan om de aarde.

En wanneer u uw zakelijke voertuig voorziet van onze ritregistratie, hoeft u zich ook geen zorgen meer te maken over uw bijtelling of kilometerdeclaratie. Alle gemaakte ritten worden netjes automatisch geregistreerd en  altijd inzichtelijk via de pc en smartphone app.

Bron: ESA (European Space Agency)

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Rompslomp
Outsmart
Belastingdienst
Informer
Autoflex
ikwordzzper
Salesforce
Carsys
Schoonmakend Nederland
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Vereniging elektrische rijders

close