Uw auto te water. Wat nu?
Het is te hopen dat u het niet mee hoeft te maken: uw auto te water. Het is een werkelijkheid voor circa 600 voertuigen per jaar. Weet u wat u moet u doen? We nemen het stap voor stap met u door.
Ieder ongeval in het water is anders. Is de auto nog grotendeels boven water of is hij al onder de waterlijn? En ligt de wagen met de neus omlaag of ondersteboven?
Hoe de situatie ook is, het advies is om altijd kalm te blijven. Er is nog tijd om veilig uit de auto te komen. Begin daarom direct met het losmaken van de gordel en de ramen te openen. Gebruik eventueel de noodhamer om het raam open te krijgen. Weet u waar deze in uw auto ligt? Handig om die altijd paraat te hebben.
De 6 stappen die u moet nemen:
- Het moeilijkste eerst: probeer rustig te blijven.
- Zet uw auto NIET uit en schakel zoveel mogelijk verlichting aan. Dus het mistlicht, alarmlicht en groot licht. Zo bent u, en uw auto, makkelijker te zien voor de hulpdiensten.
- Maak uw gordel los. Wanneer uw auto ondersteboven ligt, heeft u mogelijk weinig bewegingsruimte in de gordel. Probeer dan met uw voeten ergens tegen af te zetten, zodat u in uw stoel wordt gedrukt en het makkelijker is om de gordel los te krijgen.
- Doe de zijramen van de auto open. Willen ze niet open? Sla ze dan in met de noodhamer of een ander hard object. Richt daarbij vooral op de hoeken van de ruiten, die het snelst breken.
- Lukt het niet om de ruiten te openen? Wacht dan tot de wagen volledig onder water ligt. Op deze manier wordt het namelijk veel makkelijker om de deur te openen dan wanneer deze half in het water ligt.
- Zodra u uit de auto komt, moet u zich wegduwen van de wagen. Het advies is om u weg te duwen met uw gezicht naar de auto toe, om vervolgens op afstand te draaien en verder te zwemmen.
Nogmaals, hopelijk heeft u het nooit nodig, maar in het geval van nood is het goed om bovenstaande stappen goed te onthouden.
De 3 stappen die u moet nemen om bijtelling in 2023 te voorkomen
Als we toch met stappen bezig zijn, is het ook goed om te weten wat u moet doen om geen bijtelling te betalen. En die zijn een stuk eenvoudiger dan de 6 stappen hierboven.
- Vraag bij de Belastingdienst de ‘Verklaring geen privégebruik auto’ aan en vul deze in.
- Rijd niet meer dan 500 kilometer privé met uw auto.
- Houd de kilometers automatisch bij met de kilometerregistratie van TrackJack. Dat bespaart u naast een hele hoop tijd ook een hele hoop geld en frustratie.
Bron: nu.nl