Kies uw taal

Kan mijn auto zo hard als de teller zegt?

Geschreven door Jim

Het antwoord is nee. Dat kan uw auto dus niet.   Uw auto kan meestal geen 330. Of 260. Maar waarom staan die cijfertjes dan op uw dashboard?   Laten we er eens goed naar kijken.

Nieuwszender CNN stelde de vraag aan Toyota die met een mooi antwoord kwam. Autofabrikanten tonen de  veelgebruikte snelheden op een praktische en makkelijk leesbare plek op uw dashboard. En dat betekent dat de snelheden van de snelweg dus veelal  in het midden van de tellers moet staan. En omdat we allemaal van  symmetrie houden, is de rest van de teller ook ingevuld. Bij de meeste auto’s zal de snelheid van de snelweg (100-130 km/u) dus bovenin de klokken staan.

Is er een minimum of maximum aan wat de teller toont?

Nee, ook daar zijn geen afspraken of wetten voor. Wel leuk om te weten is dat er in de Verenigde Staten in 1979 een regel was dat tellers niet meer dan  85 mp/h mochten aangeven (omgerekend zo’n 135 km/u) omdat dat mensen harder zou laten rijden.   Twee jaar later was die regel alweer verdwenen.

In Europa hebben we inmiddels wel een wet waarin staat dat de teller minimaal de topsnelheid van de auto moet tonen. Wel zo handig. Kan jouw auto 160 kilometer per uur? Dan moet de teller dat kunnen tonen en niet eerder stoppen. Deze wetgeving geeft overigens geen bovengrens aan.

En dan hebben we nog de stappen van de streepjes op de teller. Gaat de topsnelheid op de meter niet verder dan 200 km/u, dan mogen de stappen van  de cijfers niet hoger zijn dan 20 km/u. Dat moet dan dus van 40, 60, 80 naar hoger gaan. Stappen van 30 is dan niet toegestaan. Gaat de maximumsnelheid van uw teller wel verder boven de 200? Dan mogen de stappen niet groter zijn dan 30 km/u.

GPS tracker auto voor uw kilometerregistratie

Een GPS tracker in uw auto meet de snelheid van uw voertuig trouwens niet aan de hand van de teller, maar op basis van GPS. Vaak nog nauwkeuriger dan de wielen. En als u dan toch een autotracker in uw auto plaatst, dan kunt ook direct een sluitende kilometerregistratie bijhouden. Handig als u uw privékilometers wilt monitoren of uw zakelijke kilometers in een privévoertuig wilt declareren.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding