
De zon staat weer laag. Wat moet je doen?
De herfst staat weer voor de deur. En ondanks dat we hopelijk nog wel kunnen nagenieten van de zon, komt de gloeiende bol wel steeds lager op de horizon te staan. En dat kan op de weg voor gevaarlijke situaties zorgen. Autoweek geeft zes waardevolle tips om zo veilig mogelijk de weg op te gaan.
Rijd je in de ochtend vaak naar het oosten en in de middag weer terug naar het westen? Dan zal de lage zon geen nieuw fenomeen zijn. Voor u, maar ook voor de automobilisten die zonder regelmaat op de weg zitten, de beste tips op een rijtje.
De zonnebril
Als het goed is, heb je er nog wel een liggen na deze lange en warme zomer: de zonnebril. Het is handig om er altijd één in de auto te hebben, dus misschien een oude die wel gepolariseerde glazen heeft. Dan kan het je nooit meer verrassen.
Schone ruiten
Dit geldt eigenlijk niet alleen voor de herfst maar ook voor alle andere seizoenen. Wanneer je voorruit schoon is, is je zicht altijd beter. En met een lage zon geldt dat helemaal. Ook de binnenkant van de autoruit kan best vies zijn, dus haal daar ook eens een doek overheen. Dus voor volgende week kun je ruitenwisservloeistof en een zachte doek op je boodschappenlijst zetten.
De zonneklep
Zelfs de oudste auto’s op de weg hebben ze wel. Die leuke kleppen waar je als kind al mee speelde, maar nu tegen de laagstaande zon een hele belangrijke rol spelen. Logischerwijs moet je ze niet al te laag zetten, want dan zie je nóg minder.
Ventilatie
De tip die ons al twee en een half jaar bezighoudt maar nu dus ook voor de auto geldt. Ventileer goed. Wanneer de auto niet beslagen is, zorgt dat voor een uitstekend zicht. De airco kan dus aan, of gebruik die eerder genoemde doek.
Zet je licht aan
Wanneer je de zon niet van voren hebt maar je juist weg rijdt van de zon, is het aan te raden om je verlichting aan te zetten. Dit zorgt ervoor dat je tegenliggers die hopelijk bovenstaande tips ook weten je beter op de weg zien.
De zevende tip: digitale rittenregistratie
Bent u veilig en wel aangekomen? Gelukkig. En schrijft u direct uw adresgegevens, kilometerstand en het karakter van de rit in uw rittenregistratie bij? Nou, dan hebben we nog een laatste tip voor: laat dit allemaal automatisch digitaal uit handen nemen. Met een digitale rittenregistratie worden alle gegevens van uw rit geregistreerd en online voor u klaargezet. De blackbox in uw auto houdt het bij en met één druk op de knop heeft u een PDF, Excel of Audit-file voor de Belastingdienst.