Kies uw taal

betalen naar gebruik gps tracker

Betalen naar gebruik in 2030. Hoe zit dat ook alweer?

Geschreven door Micha

Vorige maand werden de plannen officieel: Betalen naar gebruik wordt per 2030 een feit. Dat is al over zeven jaar, en tijd gaat altijd sneller dan u wilt. Laten we nog eens goed kijken naar de plannen én de belangrijkste vragen.

Betalen naar gebruik, of rekeningrijden zoals er al jaren naar wordt verwezen, moet ervoor zorgen dat mensen niet voor iedere kleine boodschap in de auto springen. Goed voor het milieu en wel zo eerlijk voor de auto’s die de meeste tijd op de parkeerplaats doorbrengen, nietwaar? 

Overigens is het voor de overheid ook handig. Omdat er steeds meer elektrische auto’s op de weg komen, wordt er aanzienlijk minder wegenbelasting geïnt. Voor elektrische auto’s wordt namelijk geen wegenbelasting betaald. Ook zorgen meer elektrische auto’s voor minder getankte benzine. En dat zorgt er weer voor dat er minder brandstofaccijnzen  kunnen worden geïncasseerd.

De vijf vragen

Nadat de plannen vorige maand werden aangekondigd, kwamen er veel vragen. Onze vrienden van Nu.nl kregen die ook en gingen op zoek naar de antwoorden. We zetten de top-5 voor u op een rijtje.

 1. Waarom gaan elektrische rijders pas in 2030 ook wegenbelasting betalen?

  Dat is niet zo. Ze moeten al eerder de portemonnee trekken. De vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (MRB) geldt namelijk maar tot en met 2024. Hierna wordt  ook voor elektrische auto’s 25 procent betaald en vanaf 2026 het volledige bedrag.

 2. Geldt betalen naar gebruik ook voor gereden kilometers in het buitenland?

  Ja, daar wordt geen onderscheid in gemaakt.  Vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geven ze deze verklaring:  “Ook de huidige MRB betaal je gewoon door, of je nu in het buitenland of in Nederland rijdt. Over alle gereden kilometers moet belasting worden betaald, dus ook over de in het buitenland gereden kilometers”. Dat klinkt wel logisch. 

  En ze sluiten af met de conclusie dat het ook makkelijker door te voeren is én beter met het oog op uw privacy: “Door geen onderscheid te maken in waar de kilometers gereden worden, is een zo eenvoudig mogelijke invoering van betalen naar gebruik mogelijk, met zo min mogelijk privacy issues”.

 3. Ga ik dubbel betalen op tolwegen?

  Dat gelukkig niet. Zodra de motorrijtuigenbelasting  wordt aangepast, zullen de Nederlandse tolwegen niet meer betaald zijn. Overigens zijn er momenteel maar twee tolwegen in Nederland:  in de Kiltunnel en de Westerscheldetunnel. Er volgt nog een tijdelijk tolheffing op de ViA15  bij Nijmegen.

 4. Wat nou als ik een bepaalde maand veel meer rijd dan in een andere?

  Dat maakt helemaal niks uit. U betaalt het bedrag over de gereden kilometers per jaar. Hoe u de kilometers verdeelt over het jaar (mogelijk meer in vakantietijd) maakt voor de eindheffing niets uit.

 5. Moeten toeristen  ook betalen naar gebruik?

  Nee, daar betalen ze niks voor. Overigens wordt er nu ook geen wegenbelasting betaald door voertuigen uit het buitenland. Zoals genoemd tellen de kilometers die u zelf in het buitenland rijdt, wel mee voor uw eindrekening.


GPS tracker voor kilometerregistratie

Bent u benieuwd wat u nu al per jaar rijdt? Of wilt u weten hoeveel kilometer u zakelijk of privé rijdt? Het kilometerregistratiesysteem van TrackJack  houdt het momenteel al sluitend voor u bij. Aan de hand van de GPS tracker worden alle locaties bepaald en aan de hand van mobiele data worden alle gegevens automatisch in uw online account bijgehouden. Handig. Wij zijn dus klaar voor dat betalen naar gebruik, Den Haag.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding