
Rijden met de airco aan: wat kost dat?
Ventilatoren draaien overuren, airco’s zijn niet aan te slepen en de ijsblokjes smelten zodra je ze uit de vriezer haalt. De absurd hoge temperatuur die we dinsdag hebben bereikt zal niet snel meer worden aangetikt, maar warm wordt het de komende dagen zeker.
Na een klein dipje in de afgelopen twee dagen, kijken we weer uit naar een zonovergoten weekend met temperaturen die op kunnen lopen tot 30 graden. Ben je onderweg, dan is het is wel zo aangenaam om de airco in de auto aan te zetten. Maar wat kost het nou eigenlijk – zeker met de huidige brandstofprijzen – als je de airco aan zet?
Op vakantie met de airco aan
Een voorbeeld: stel dat je van Utrecht naar Parijs rijdt – zo’n 500 kilometer – met een auto die 6 liter brandstof nodig heeft om 100 kilometer te overbruggen. In het slechtste scenario ben je 10 procent extra brandstof kwijt, dus 0,6 liter per 100 kilometer. Dan kost de airco je dus 3 liter, zo’n 6 euro voor een enkele reis.
Kijken we naar langere ritten met hogere temperaturen, bijvoorbeeld een rit naar Zuid-Frankrijk, dan kunnen de kosten aardig oplopen. Een retourtje Nice kost zo’n 17 liter extra brandstof, ofwel rond de 34 euro bij een benzineprijs van 2 euro per liter. “Voor iemand die een beetje zuinig is, knaagt dat wel”, zegt De Jong.
Airco aan of raampje open?
Hoewel het met de huidige temperaturen niet optimaal is om met de ramen open te rijden, kun je er wel brandstof mee besparen. Vooral bij lagere snelheden is de luchtweerstand relatief laag, waardoor je niet extra veel brandstof verbruikt. “Daar zit wel een omslagpunt in, zo rond de 80 kilometer per uur”, zegt De Jong. “Op de snelweg, met 100-120 kilometer per uur, maakt het echt veel uit of je met de ramen open rijdt. Dan zet je beter de airco aan.”
Route terugzien met rittenregistratie
Ook leuk om te weten: met het rittenregistratiesysteem van TrackJack kun je zien welke route je hebt afgelegd naar je vakantiebestemming, maar kun je na koppeling aan een tankpas óók zien hoeveel brandstof je hebt verbruikt.
Bron: RTL Nieuws