Kies uw taal

tank- en tolwegbonnetjes

Bewaar de tol- en tankbonnetjes van je vakantie

Geschreven door Micha

Attentie aan alle vakantievierende leaserijders. Je doet er goed aan de tank- en tolbonnetjes van de vakantie te bewaren. De kosten hiervan mogen namelijk verrekend worden met de fiscale bijtelling van de auto van de zaak. Dit kan al snel honderden euro’s schelen.

Privégebruik

Veel zakelijke rijders kiezen ervoor om met de auto van de zaak op vakantie te gaan. Prima natuurlijk, maar de tankpas van de zaak kan niet altijd in het buitenland gebruikt worden. En dan moet je dus – ook als je bijtelling betaalt om de auto privé te mogen rijden – zelf betalen voor de brandstof en tolpoortjes. Hoewel de werkgever de kosten van benzine en tol in het buitenland zonder fiscale consequenties voor zijn of haar rekening kan nemen, wordt dit nauwelijks gedaan. En dus is de vakantievierende leaserijder de dupe.

Fiscaal voordeel

Om werknemers te compenseren, mogen de tank- en tolkosten verrekend worden met de bijtelling, vertelt Dik van Leeuwerden van HR- en salarisdienstverlener ADP. Hij legt het uit aan de hand van een rekenvoorbeeld: “Stel, je hebt voor 250 euro aan kosten gemaakt tijdens je vakantie. Die declareer je bij je werkgever. De werkgever betaalt jou de declaratie, en houdt deze meteen weer in, maar dan als eigen bijdrage voor het privégebruik van je auto van de zaak”, aldus Van Leeuwerden. “Dat kost de werkgever niets, behalve wat extra administratie.”

De eigen bijdrage privégebruik verlaagt de bijtelling van de auto van de zaak. Over de eerder genoemde 250 euro wordt dus geen belasting betaald. In het tarief van 49,5 procent scheelt dat al bijna 125 euro aan belasting. Van Leeuwerden: “Je krijgt het dus niet helemaal vergoed, maar het is toch een mogelijkheid om de kosten behoorlijk te drukken.”

Geen bijtelling met ritregistratie

Liever helemaal geen bijtelling betalen? Dat kan uiteraard ook. Door een sluitende ritregistratie bij te houden en daarmee kunt aantonen dat u maximaal 500 kilometer per jaar privé rijdt, hoeft u geen bijtelling te betalen. Jaarlijks kunt u hiermee honderden tot duizenden euro’s besparen.

Bron: RTL Nieuws

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding