Kies uw taal

De voordelen van 100 km/h

De voordelen van 100 km/h rijden

Geschreven door Michelle

Als het aan de regeringspartijen ligt, rijden we binnenkort niet alleen overdag 100 km/h, maar ook ’s nachts. Dat is geen nieuws waar je waarschijnlijk naar uit hebt zitten kijken, dus laten we proberen het positieve eruit te halen. Want een snelheidslimiet van 100 km/h brengt zo haar voordelen met zich mee.

Oorsprong introductie

Twee jaar geleden werd de snelheidslimiet van 100 km/h ingevoerd. De maatregel werd geïntroduceerd zodat er minder stikstof uitgestoten wordt en zo het ligt op groen kon om grotere bouwprojecten te starten en het woningtekort tegen te gaan. Na 19:00 uur mag er tot op de dag van vandaag nog steeds 120 of 130 km/h gereden worden, maar niet lang meer. Althans, daar pleiten coalitiepartijen D66 en de ChristenUnie voor.

Nauwelijks milieuwinst

De snelheidsverlaging heeft in de afgelopen twee jaar amper winst opgeleverd voor het milieu. Dat concludeert hoogleraar transportbeleid Bert van Wee van de TU Delft: “Als personenauto’s, bestelwagens en motoren 100 kilometer per uur rijden in plaats van 120 of 130, dan neemt de depositie van stikstofverbindingen (het neerslaan van stikstof op de bodem en in het water) met slechts enkele tienden van procenten af. De natuur merkt dat verschil niet.”

Meer voordelen

Vandaar dat regeringspartij D66 het tegenwoordig op meer argumenten gooit dan alleen de stikstofuitstoot. Denk hierbij aan de verkeersveiligheid, de huidige energiecrisis en het tegengaan van files. Hoogleraar Van Wee kan zich hier wel in vinden: “Auto’s rijden bij 100 kilometer per uur zo’n 25 procent zuiniger dan met 130 kilometer per uur”, zegt hij in gesprek met NU.nl. “Hoe lager het brandstofverbruik, hoe lager de uitstoot van broeikasgassen. Ook de verkeersveiligheid komt ten goede. De onderlinge snelheidsverschillen tussen personenauto’s en vrachtwagens wordt kleiner, zodat de kans op ongelukken afneemt.”

Goed voor de portemonnee

Door het gaspedaal iets minder hard in te trappen, kan je veel geld besparen. Uit een praktijktest van Autoweek blijkt dat je over een afstand van 220 kilometer aanzienlijk kosten kunt besparen als je de weg met 100 km/h in plaats van 130 km/h aflegt. Hanteer daarbij een benzineprijs van rond de €2,30 en de besparing over de afstand van 220 kilometer kan oplopen tot meer dan 10 euro. Op een hele tank loopt dat al snel op naar een besparing van zo’n 30 tot 40 euro.

Ook voor elektrische rijders

En niet alleen brandstofauto’s hebben er baat bij. Bij een maximumsnelheid van 100 km/h kan de elektrische rijder een grotere actieradius bereiken. AutoWeek heeft een test uitgevoerd en de verschillen tussen het rijden van 100km/h of 130 km/h met een elektrische auto is duidelijk terug te zien in de actieradius. De actieradius ligt tot 35(!) procent hoger wanneer er maximaal 100 km/h wordt gereden, en dus gaan de energiekosten ook met 35 procent omlaag. Bij koude weersomstandigheden kan het zelfs nog hoger oplopen.

Rittenregistratiesysteem

Waar je ook veel geld mee kunt besparen is een rittenregistratiesysteem in de auto. Zakelijke rijders kunnen hiermee de bijtelling ontwijken, ZZP’ers kunnen een kilometerdeclaratie ermee bijhouden, en dankzij de track en trace functie is de auto bij diefstal snel terug te vinden.  

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding