Kies uw taal

Betalen per gereden kilometer vanaf 2030

Geschreven door Jim

Rekeningrijden, betalen naar gebruik, variabel bijtellen, het zijn allemaal termen die veel voorbij komen in de automotive wereld.  En het lijkt erop dat we vanaf 2030  gaan betalen per gereden kilometer. Dit zou dan in plaats komen van de  huidige wegenbelasting. 

Een van de aanstaande problemen voor de overheid is dat bestuurders van elektrische auto’s nu te weinig belasting betalen. Ook  komt er geen euro binnen via de accijns op benzine en diesel, want dat gebruiken ze niet. En omdat het  elektrische wagenpark nog steeds groeit, wordt dit tekort steeds groter.  In dit nieuwe voorstel  betaalt zowel de elektrische als de fossiele bereider.

Betalen per kilometer

Minister Mark Harbers (Infrastructuur) en staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën)   bespreken het plan, en willen dus per gereden kilometer laten betalen.  En daarvoor zou bijvoorbeeld kunnen worden gekeken naar  de kilometerteller tijdens de APK. Een van de problemen daarvan is dat nieuwe auto’s pas na vier jaar voor deze APK hoeven langs te komen. Dat zou dus eerder moeten. Ook wordt er gekeken naar een GPS tracker  in de auto. Een van de bezwaren daarmee zit hem in de privacy van automobilisten.

Het plan bevat overigens ook de kilometers die u in het buitenland rijdt. Dus uw wintersport of zonvakantie in Frankrijk of Italië tellen vanaf 2030 mee. De bestuurder die  het hele jaar door minder kilometers rijden, maar wel hun vakantie met de auto willen doen, zullen uiteindelijk alsnog goedkoper uitkomen dan in de huidige belastingsituatie.

GPS tracker houdt kilometers bij

Een kilometerregistratie bijhouden is voor TrackJack niks nieuws. We werken al samen met onder andere H4 lease, die hun leaseproduct al per gereden kilometer aanbieden. Door de GPS tracker in de auto te installeren en enkel de kilometerstanden door te geven, komt de privacy van de leaserijder niet in het geding én ligt er een kant en klaar product op de markt voor de overheid.

Bron: AD.nl

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding