Kies uw taal

co2 taks Ritregistratiesysteem

Het wetsvoorstel is naar de tweede Kamer: de CO2-taks.

Geschreven door Michelle

Een jaar geleden las u hier het eerste bericht over de nieuwe CO2-wetgeving. Inmiddels zijn we een stap verder. Het is een  conceptwetsvoorstel  geworden en dat zou dus al snel tot echte wetgeving kunnen leiden. Bent u werkzaam bij een werkgever met meer dan 100 medewerkers? Dan moet u gaan bijhouden wat de CO2-uitstoot is van de ritten van al het personeel.

De ‘normerende regeling werkgebonden personenmobiliteit’ doet het nodige stof opwaaien. Het is  namelijk nogal wat: vanaf 1 januari 2023 zou je van  al het  personeel bij moeten houden met welk vervoersmiddel ze hun zakelijke kilometers maken. En het gaat dan niet over enkel zakelijk verkeer, maar ook woon-werkverkeer moet hierbij worden geregistreerd.  Dit kwam naar voren in de  brief  met het conceptwetsvoorstel die staatssecretaris Heijen naar de Tweede Kamer heeft gezonden. 

Waarom en voor wie is deze regeling?

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland haar CO2-uitstoot fors moet verlagen. Deze regeling maakt daar onderdeel vanuit, omdat zakelijke ritten ongeveer de helft uitmaken van alle ritten die worden gemaakt.  Het doel is om met deze regeling uit te komen op een besparing van 1 megaton CO2.

 Volgens de brief van de staatssecretaris gaat het om  ongeveer 8.000 Nederlandse bedrijven die hiermee te maken krijgen, omdat ze meer dan 100 medewerkers hebben.

Wat moeten je dan precies bijhouden?

Als bedrijf moet je de zakelijke ritten van het personeel gaan bijhouden. Maar wat moet je dan precies bijhouden?

Een jaarlijks overzicht van deze ritten, waarin je bij moet houden hoeveel kilometers de werknemer heeft gereisd voor woon-werk of zakelijk verkeer:

  1. met openbaar vervoer
  2. per fiets of te voet
  3. per bromfiets of scooter
  4. per motorvoertuig

Bij gebruik van een bromfiets, scooter of motorvoertuig (zoals een motor of auto) moet je ook nog de gebruikte brandstof of andere voeding van de motor van het voertuig noteren waarbij je in ieder geval onderscheid moet maken tussen:

  1. elektrisch of elektrisch in combinatie met benzine, diesel of waterstof
  2. LPG /  CNG /  LNG
  3. benzine
  4. biobrandstof
  5. diesel

Natuurlijk moet ook het aantal afgelegde kilometers worden genoteerd. Om geen privacy problemen te krijgen hoeft je niet door te geven welke werknemer deze kilometers heeft gereden.

Ritregistratiesysteem houdt het bij

En het klinkt allemaal als een behoorlijk klus. Wel fijn om te weten dat een GPS ritregistratie het leven een stuk makkelijker zal gaan maken voor de wagenparkbeheerder. Volledig automatisch worden alle ritten geregistreerd, maar ook de kilometers en alles van de zakelijke ritten en het woon-werkverkeer worden vastgelegd door het ritregistratiesysteem.
En omdat een track en trace  systeem ook gewoon in een scooter, motor of brommer kan, is ook dat gedeelte  afgevangen.  

Bron: Auto en Fiscus

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding