Kies uw taal

ev autotracker ritregistratie

Van alles over de EV & elektrisch rijden

Geschreven door Jim

We schrijven er wekelijks over, onze kennisbank puilt er van uit en ons ritregistratiesysteem wordt steeds vaker in de EV ingebouwd.  Maar laten we eens een goed overzicht maken van alle voor- en nadelen van de elektrische auto. Want wat wordt uw volgende wagen?

Waarom is de  elektrische auto  zo duur?

Op dit moment zijn de meeste elektrische auto’s vaak duurder om te maken dan auto’s op fossiele brandstof. Dit heeft grotendeels te maken met de accu’s die in de auto worden geschroefd, waar kostbare  grondstoffen als nikkel en kobalt in gaan. Hoe groter je accupakket, hoe duurder je auto.

Zijn er ook voordelen voor de fiscus?

Zeker. Op het moment van schrijven zijn elektrische wagens vrijgesteld van BPM.  BPM is de belasting die u betaalt voor een auto of motor. De Belastingdienst berekent de BPM voor een personenauto aan de hand van de CO2 -uitstoot. En dat scheelt je wel € 30.000 op een Tesla Model X.

Naast BPM betaal je ook geen motorrijtuigenbelasting tot 2024.

Als laatste voordeel is het voor de zakelijke rijder goed om te weten dat u ook een lagere bijtelling betaalt.  Zo betaalt u slechts 16% bijtelling over de eerste €35.000   van de cataloguswaarde van uw auto. Alles boven dat bedrag wordt met 22% bijgeteld. Toch best interessant?

Hoe zit het met onderhoud van mijn EV?

Omdat een elektrische auto veel minder onderdelen heeft dan een auto met een verbrandingsmotor, hoeft u zich nooit meer zorgen te maken over oliefilters en distributieriemen. Wel heeft de EV andere onderdelen die onderhoud moeten hebben, maar per saldo zal een onderhoudsbeurt u aanzienlijk minder kosten.  

Kan ik bij pech  een elektrische auto wegslepen?

Dat is lastig. In veel gevallen is de elektromotor  namelijk direct met de wielen verbonden. Er zit geen koppeling in en de versnellingsbak kent dus geen ‘vrij’. Hierdoor draait tijdens het slepen de hele aandrijflijn mee en dat kan schade opleveren. Als het goed is, weet de ANWB natuurlijk wel wat ze moeten doen als je langs de  weg zou komen te staan.

Kan mijn EV een aanhanger trekken?

Of uw elektrische auto een aanhanger kan trekken, hangt af van een aantal factoren. Zo is een trekhaak bij sommige modellen fysiek niet mogelijk door de locatie van het accupakket in de wagen. Bij andere modellen mag het niet doordat de koelcapaciteit voor accu en motor tekort zou kunnen schieten bij overbelasting. Toch zal het aantal elektrische auto’s dat een kar mag trekken toenemen.
Leuk om te weten dat er nu al   e-caravans bestaan. Caravans met een eigen elektromotor die zorgen voor hun eigen aandrijving. Ze hebben altijd de juiste aandrijving als het gewicht van de caravan in bochten zou verschuiven, of als een wiel grip zou verliezen. 

Mag ik in de toekomst alleen nog met een EV een stadcentrum in?

Het lijkt erop dat we steeds meer die kant op gaan, maar dat zal nog even duren. Deze zogeheten zero-emissie zones gelden in eerste instantie voor zakelijk verkeer in de vorm van vracht- en bestelauto’s.  Dat begint al per 1 januari 2025. Wel zijn er al andere maatregelen te zien die EV’s stimuleren, zoals goedkoper parkeren  of parkeerplaatsen te reserveren voor elektrische auto’s of andere voertuigen zonder uitstoot.

Autotracker en ritregistratie

En fijn om te weten is dat een autotracker ook gewoon werkt in uw EV. U wilt natuurlijk zeker zijn dat  uw waardevolle wagen nog staat waar hij hoort te staan, én het biedt u ook een sluitende ritregistratie. Hiermee wordt automatisch bijgehouden welke ritten u heeft gemaakt en  kunt u  uw kilometers netjes declareren óf zelfs geen bijtelling betalen.

Bron: Autoweek

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding