Kies uw taal

Nederland verantwoordelijk voor 1,5% van alle EV’s

Geschreven door Jim

We doen wat goed. Ondanks dat Nederland slechts 0,23 procent van de wereldbevolking  uitmaakt,  zijn we in 2021 wel verantwoordelijk voor 1,5 procent van alle verkochte elektrische auto’s ter wereld. En soms moet je een compliment maar gewoon accepteren. Dus: goed gedaan.

We bekijken het even van dichtbij. In 2021 zijn er in Nederland  circa 64.000 nieuwe elektrische personenwagens geregistreerd.  Wereldwijd zijn er in hetzelfde jaar 4,2 miljoen auto’s verkocht, en dat betekent dus we voor 1,5 procent van de totale afname verantwoordelijk zijn. Dit alles blijkt uit onderzoek van Jato.

Leuk om te zien is dat die 4,2 miljoen 108 procent  meer is dan in 2020, toen waren het er namelijk 2,01 miljoen. Kijk je naar 2017 is de groei helemaal interessant. Er werden toen maar 500.000 EV’s verkocht.

EV’s in de wereld

Europa doet goed mee, maar dat alles staat in schril contrast met China, verreweg de koploper in de wereld. En Midden- en Zuid-Amerika doen eigenlijk helemaal niet mee in  de verkoop van elektrische auto’s.

Land / continentAandeel in verkoop EV’s
China55 procent
Europa29 procent
Verenigde Staten en Canada12 procent
Zuid-Korea1,66 procent
Zuid-Oost Azië0,41 procent
Afrika & Midden-Oosten0,39 procent
Midden- en Zuid-Amerika0,19 procent

 

Verkoop in Europa

De Volkswagen Groep doet goede zaken in de elektrische markt. Op een kwart van alle EV’s pronkt het logo van VW of een merk uit de groep (met VW, Audi, Seat, Skoda, Porsche als voornaamste EV-makers). Op de gedeelde  tweede plek staan   Stellantis en Tesla met beiden met een marktaandeel van 14 procent. Stellantis is bekend van onder andere Citroën, Fiat, Jeep, Opel, Dodge en Alfa Romeo.  Hyundai en Kia volgen op de vierde plek, samen goed voor een aandeel van 11 procent in Europa, waarna Renault (met 10 procent), Mercedes-Benz/Daimler (met 6,5 procent) en BMW (met 6,2 procent) volgen.

En welk soort auto?

Van alle verkochte EV’s in 2021 was 37 procent een SUV of een cross-over. Hierna volgt de vierdeurs sedan, met een aandeel van 24 procent. Verder zien we dat 14 procent een zogeheten hatchback was, al zien we ook dat 22 procent van alle wereldwijd verkochte EV’s  ‘stadsauto’ is, en dat is vrijwel altijd een hatchback.

 

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding