Kies uw taal

100 km/uur blijft de norm

Geschreven door Michelle

Weet u het nog? De tijden dat u overdag met 130 over de A4 kon rijden? Zonder dat je daar een flinke boete mee riskeerde? Die tijd is voorbij en lijkt ook niet meer terug te komen, als we kijken naar een nieuw onderzoeksrapport.

In opdracht van Rijkswaterstaat hebben Arcadis en Sweco het rapport ‘Veilig over Rijkswegen 2020’ opgesteld. Eén van de voornaamste uitkomsten is dat de snelwegen veiliger zijn geworden sinds de snelheidsverlagingen van 130 en 120 km/uur naar 100 kilometer per uur.  En dat helpt natuurlijk niet mee om de snelheid ooit nog omhoog te krijgen.

Veiligheid en corona

Een veiligere snelweg komt natuurlijk niet alleen door een verlaging van de snelheid op de snelweg. De verlaging kwam namelijk tegelijk met de eerste lockdown in verband met corona. Het totale verkeer in Nederland nam flink af, en minder verkeer betekent ook minder kans op ongelukken. Toch stelt het onderzoek dat de verlaging heeft bijgedragen aan de verkeersveiligheid.  Zo waren er  70% minder files en in totaal 22 minder doden in het verkeer in 2020.  Toen iedereen nog met 130 km/uur over de snelweg reed, was de gemiddelde snelheid op de snelweg 117 km/uur. Sinds de aanpassing van de snelheid is dat  gedaald naar 104 km/uur. 

Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat automobilisten vaker te hard zijn gaan rijden sinds de verlaging. Tegelijkertijd is het verkeer over het algemeen langzamer en rustiger gaan rijden in vergelijking met de situatie voor de verlaging. Zijn we er dan nu? Wie weet.  Veilig Verkeer Nederland pleit in ieder geval voor een verlaging op alle N-wegen én in de bebouwde kom. De snelheid op een N-weg zou van 80 naar 70 km/uur moeten dalen, en binnen de bebouwde kom van 50 naar 30 km/uur.

Kilometerregistratie voor snelheden én kilometers

Aan de hand van een kilometerregistratie  kunt u precies zien waar en wanneer u heeft gereden én hoe hard u heeft gereden. Handig als u inzicht wilt krijgen in hoe veilig u eigenlijk rijdt. Ook zorgt een kilometerregistratie voor een sluitende administratie die u aan de Belastingdienst zou kunnen aanleveren in geval van een controle op uw privé en zakelijk gebruik, of als u als ZZP’er uw kilometers wilt declareren aan uw eigen onderneming. Wel zo handig om dat volledig geautomatiseerd te doen.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding