Kies uw taal

APNR Auto tracking systeem

Overheid mag doorgaan met scannen van autokentekens

Geschreven door Jim

De Nederlandse overheid mag voorlopig kentekens van auto’s blijven scannen om te zien of de eigenaar nog openstaande boetes heeft of wordt gezocht door justitie. Dat oordeelde een rechter in Den Haag woensdag.

Belangenorganisatie Privacy First had een kort geding aangespannen met als doel de opsporingsmethode te laten verbieden, maar tevergeefs.  Er is volgens de rechter geen “spoedeisend belang”, omdat het systeem al sinds 2019 in gebruik is. Daarom is het niet dringend nodig om op korte termijn uitspraak te doen en is de eis tegen automatische kentekenplaatherkenning of  Automatic Number Plate Recognition  (ANPR) afgewezen.

Privacy First is van mening dat ANPR de privacy van Nederlandse inwoners schendt. Ze noemen de opsporingsmethode “totaal niet noodzakelijk, volstrekt disproportioneel en bovendien ineffectief”.

Het Openbaar Ministerie zegt als reactie  dat gescande kentekens meteen worden verwijderd als ze niet op de zoeklijst staan, tenzij de informatie voor opsporingsonderzoek langer nodig is. Dat mag bijvoorbeeld als iemand verdacht wordt van een ernstig misdrijf. Daar moet de officier van justitie dan nog wel toestemming voor geven. Het kenteken mag maximaal vier weken lang bewaard blijven.

Auto tracking systeem volgt uw eigen auto

Of uw kentekenplaat nou is gescand of niet, met een auto tracking systeem in uw auto weet u in ieder geval altijd zélf waar uw auto is. Eenvoudig inzichtelijk via de smartphone app of online account en volledig naar uw eigen wensen in te richten met een servicelevel.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding