Nieuw kabinet wil kilometerheffing: betalen naar gebruik
De plannen van het kabinet zijn nog niet helemaal bekend, maar het woord ‘kilometerheffing’ is inmiddels al gevallen. Dit betekent niet dat je volgend jaar meteen aan een kilometerheffing vastzit, maar men gaat in Den Haag in ieder geval al aan de slag met de voorbereidingen van het betalen naar gebruik.
In de dit jaar verschenen Keuzewijzer Autobelastingen staan meerdere varianten van de kilometerheffing (ook wel ‘betalen naar gebruik’ genoemd) beschreven. Deze varianten komen origineel uit het Klimaatakkoord. Of het een van de onderstaande varianten wordt, weten we natuurlijk nog niet, maar op deze manier krijg je alvast een idee van wat ons mogelijk te wachten staat.
Variant 0: Een vlakke heffing voor personenauto’s en bestelauto’s
Bij deze optie wordt de motorrijtuigenbelasting omgezet in een kilometertarief. Voor auto’s op diesel en lpg geldt een iets hoger kilometertarief dan voor elektrische voertuigen.
Variant 1: Betalen naar gebruik voor alleen elektrische voertuigen (EV)
Bij variant 1 wordt de bpm en motorrijtuigenbelasting voor EV’s omgezet in een kilometertarief waarbij je eventueel de eerste 10 jaar korting krijgt om de groei van het elektrische wagenpark te stimuleren.
Variant 2: Tijd en plaatsgebonden heffing voor personenauto’s en bestelauto’s
Deze variant is hetzelfde als variant 0, maar er geldt geen vlak tarief. De te betalen kilometerheffing is afhankelijk van wanneer je je kilometers maakt (overdag of ’s nachts) en waar je rijdt (in stedelijk gebied of niet). Let wel, er is hier geen sprake van een spitsheffing.
Variant 3: Emissie-, tijd- en plaatsgebonden heffing voor personenauto’s en bestelauto’s
Deze variant is eigenlijk een combinatie van alle andere varianten. Om het kort samen te vatten komt er een basistarief met een brandstoftoeslag voor lpg- en dieselauto’s, een stikstoftoeslag voor diesels die niet voldoen aan de ‘euro 6d temp richtlijn’ en een CO2-toeslag voor alle niet elektrische auto’s. Mogelijk komt daarbij nog een verschillend dag- en nachttarief en/of een aanvullende spitsheffing voor bepaalde wegen.
Zodra er meer over bekend is, zullen we dit uiteraard laten weten, of zal Heleen Elbert van Autoenfiscus hier zeker weer over berichten.
Bijtelling voor de elektrische auto
Ga er vanuit dat er met de bijtellingsafspraken in 2022 niets zal veranderen. Bijtelling voor de elektrische auto is al jaren een interessant onderwerp. De bijtelling voor een elektrische auto wordt in 2022 verhoogd van 12 procent bijtelling in 2020 naar 16 procent bijtelling in 2022.
Bron: Autoenfiscus