Kies uw taal

Electrische vrachtauto auto tracking systeem

Alleen nog emissievrije trucks per 2040

Geschreven door Michelle

Op de klimaattop in Glasgow  werd er ingestemd met  het Nederlandse voorstel om per 2040 alleen nog maar emissievrije trucks en bussen toe te laten op de markt. Dat is een heel mooi initiatief, maar  is het ook realistisch?  Als je kijkt naar de waanzinnige groei van elektrisch personenvervoer weten we dat het kan, maar kan het ook bij vrachtwagens en bussen?

Woordvoerder Joris Schouten van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zegt er het volgende over: “In het akkoord hebben we onze ambities geformuleerd, het is niet van vandaag op morgen geregeld. Het is een kwestie van een lange adem en kleine stapjes. Er is nu een kopgroep van zestien landen. We gaan er vanuit dat velen ons voorbeeld zullen volgen.”

Wereldwijde steun al onderweg

Joris Schouten gaat verder: “De truckbranche is zeer internationaal gericht en milieuvervuiling stopt niet bij de grens. Gaandeweg zullen meer landen, bedrijven en andere organisaties aanhaken. Dat is geen wishful thinking, maar gewoon noodzaak. Er wordt nu al aan zero emission zones gewerkt, daar kun je niet met je diesel terecht.” Landen als Chili, Nieuw-Zeeland, Turkije, Zwitserland en Zweden hebben zich al aangemeld. De deelname van Zweden is door  bedrijven als Scania, Volvo en IKEA te verklaren, maar een individuele steun van de stad Delhi is verrassend te noemen.

Maatwerk lijkt sleutel tot elektrisch succes

Woordvoerder Charles Engelaar van Volvo Trucks legt uit hoe zij de “groene belofte” waarmaken. “We hebben de interne doelstelling om in 2040 alleen nog maar emissievrije voertuigen te leveren. We investeren in aandrijving vanuit accu’s en waterstof. Een onafhankelijke partij controleert of onze ontwikkelingen op koers liggen om de targets te halen.”

“Wij kunnen nu elk type vrachtwagen in een elektrische uitvoering leveren, met een actieradius tot 340 kilometer. Dat is voldoende voor 50 procent van het vervoer in Europa. Met de introductie van waterstof als onboard energiecentrale voor de elektrische aandrijving, groeit dat rijbereik nog eens verder.”

Een belangrijke voorwaarde om de introductie van schone techniek te laten slagen is door verschillende  subsidieregelingen en fiscale voordelen op touw te zetten, aldus Volvo. Recentelijk werd er in Nederland al een subsidiepot van 40 miljoen euro beschikbaar gesteld om openbaar vervoer-bedrijven te ondersteunen bij de aanschaf van groene bussen.  De verwachting is dat er volgend jaar een financiële ondersteuning voor elektrische vrachtwagens komt.

Transportbranche wil wel aan elektrisch, maar hybride niet de oplossing

Commercieel directeur Robert Kleppers van transportbedrijf Jan de Rijk Logistics: “Als de keten van energieleverancier tot consument niet in zijn geheel verduurzaamt, zal het beoogde effect niet worden behaald. Wel wil ik pleiten voor het dichten van de enorme kloof tussen de visionairs in de politiek en de praktijk van alledag.”

“Er worden om ons heen allerlei ideeën gelanceerd die nog lang niet haalbaar zijn door beperkingen in techniek of de beschikbaarheid van elektriciteit”, zegt Kleppers. “Het is dan ook raar dat hybride voertuigen – die nu wel beschikbaar zijn en die gelijk een besparing aan CO2 opleveren – niet als alternatief worden gezien.”

Elektrische auto tracking systeem

Een auto tracking systeem maakt het mogelijk om, naast de locatie van een auto of truck, heel goed inzichtelijk te maken hoe het rijgedrag van bestuurders is. Naast elektrisch of op waterstof rijden, is zuinig rijden op korte termijn de beste oplossing. Wist je dat Vastgoedservice door het auto tracking systeem met Green Driving zelfs wel 14% brandstofbesparing wist te realiseren?

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding