
Wat kunt u het beste doen tegen beslagen autoruiten?
Het is weer díe tijd van het jaar. De temperatuur gaat omlaag, de vochtigheid neemt toe. En een logisch gevolg is een beslagen autoruit. Waar komt die toeslag vandaan? En belangrijker nog: hoe kom je er vanaf?
Beslagen ruiten zijn niet alleen gevaarlijk, het kan ook een flinke boete opleveren. Op het moment van schrijven kunt u €250 boete krijgen voor rijden met te weinig zicht rondom.
Waarom heb je een beslagen ruit?
Beslagen ruiten ontstaan doordat waterdamp in de auto in aanraking komt met de koude autoruiten en vervolgens afkoelt en condenseert. En met dit weer is waterdamp/vocht in uw auto eigenlijk niet te voorkomen. Een natte jas, een paraplu, een kind of huisdier is vaak al genoeg.
En hoe kom ik er vanaf?
Tip 1: Zorg voor schone ruiten
Aan de binnenkant van de autoruit slaat veel vuil neer, wat een absorberend laagje vormt. Dit maakt het een stuk lastiger om beslagen ramen schoon te maken. Zorg daarom voor schone ruiten. Sigarettenrook en hondenadem zijn erg lastig: dit laat erg hardnekkig vuil achter. Water met een scheut schoonmaak-ammoniak is vaak de enige methode om de ruit weer schoon vet- en vuilvrij te krijgen.
Autopoetserij Jansen adviseert een speciale autoruitenreiniger en papier.
Tip 2: Gebruik de airco
Een ander, veelgebruikte oplossing is de airconditioning. Die haalt namelijk het vocht uit de binnenlucht weg en voert dat naar buiten af. De airco is daarmee niet alleen handig in de zomer, maar ook in de herfst en winter.
Staat je airco aan en blijven de ramen steeds opnieuw beslaan? Controleer dan of de recirculatiestand van het ventilatiesysteem aanstaat. Wanneer dit is ingeschakeld wordt afgevoerd vocht steeds weer opnieuw de auto ingeblazen.
Tip 3: Blijf van de ruit af
De condens op je voorruit kun je eenvoudig wegvegen met een raamtrekker. Gebruik alleen in noodgevallen je handen als wissers. Door je hand komt er huidvet op het glas én veeg je bovendien het vuil bij elkaar wat dikke strepen veroorzaakt.
Een zeemspons kan helpen, maar vergeet die dan niet uit te spoelen.
Tip 4: Houd de nattigheid ver weg
De lucht waarmee je auto-interieur geventileerd wordt, komt bij de voorruit binnen en gaat via de bagageruimte weer naar buiten. Zorg dat de luchttoevoer vrij is van bladeren en dat het interieurfilter met regelmaat ververst wordt.
Natte spullen, zoals kleding of schoenen, kun je het beste in de achterbak leggen, dus zo dicht mogelijk bij de afvoer. Bakjes met ongekookte witte rijst of zakjes met silicakorrels zijn ook prima om vocht te halen uit een auto die veel stilstaat.
Tip 5: Los het op met warmte
Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht. Door de temperatuur van de ruiten te verhogen, is er minder kans dat lucht gaat condenseren.
Bij een auto met verbrandingsmotor komt de verwarming pas na een aantal kilometers op temperatuur, maar een voorruitverwarming of een elektrische bijverwarming is een ideale oplossing.
De verwarming van een elektrische auto werkt onafhankelijk van de motor en kan ook zijn werk doen terwijl de auto aan de laadpaal staat. Dat is nog eens een handige oplossing.
Samenvattend:
Tip 1: Zorg voor schone ruiten
Tip 2: Gebruik de airco
Tip 3: Blijf van de ruit af
Tip 4: Houd de nattigheid ver weg
Tip 5: Los het op met warmte
Het moment om bijtelling 2022 te regelen
Het moment dat onze ruiten beslaan, is vaak het juiste moment om na te gaan denken over uw bijtelling. Bijtelling wordt namelijk per kalenderjaar betaald, en kan niet zomaar worden gestopt. Wilt u geen bijtelling betalen in 2022? Zorg er dan voor dat u niet meer dan 500 kilometer privé rijdt. En die kilometers kunt u makkelijk bijhouden met een rittenregistratiesysteem. Dat past perfect in uw auto zonder beslagen voorruit.
Bron: NU.nl