Kies uw taal

variabele bijtelling voor fleet management software

Persbericht VZR: 15% minder privékilometers bij variabel bijtellen

Leaserijders betalen nu een vast bedrag aan bijtelling per maand. Als dit een bedrag per gereden privékilometer zou zijn, dan gaat de gemiddelde berijder minder rijden, naar inschatting 15%.

Vorige week werd het rapport Variabele bijtelling op privékilometers gepubliceerd. Dit onderzoeksrapport uitgevoerd door VZR in opdracht van het ministerie en de mobiliteitsalliantie bevat een aantal interessante onderzoeksresultaten.

In het onderzoek is de prijselasticiteit berekend. Als de huidige bijtelling omgerekend zou worden naar een bedrag per gereden privékilometer, dan betaalt de leaserijder gemiddeld € 0,35 per privékilometer. Uit de prijselasticiteit blijkt dat er door de zakelijke rijders dan 15% minder privékilometers gaan worden gereden. Vanaf een kilometerkostprijs van € 0,60 cent wordt de maximale besparing in privékilometers bereikt van 25% (zie bijlage voor tabel).

1,2 miljard minder kilometers en 66 miljoen kg CO2-besparing

Zakelijke rijders rijden nu 7,7 miljard privékilometers per jaar. 15% besparing leidt tot een afname van 1,2 miljard kilometers met de auto van de zaak. In 45% van de gevallen worden ritten niet op een andere manier ingevuld. In 55% van de gevallen maakt de zakelijke rijder de rit met een ander vervoersmiddel. In 22% kiest men voor de andere auto in het gezin. 20% kiest voor de, al dan niet elektrische, fiets en 8% gaat extra OV-kilometers maken. De CO2-uitstoot gecorrigeerd met de verschuiving naar andere vervoersmodaliteiten zorgt voor een reductie van 66 miljoen kilogram CO2.

Besparen op bijtelling door te fietsen

“VZR concludeert in het eindrapport variabele bijtelling dat er draagvlak is. De zakelijke rijder is bereid minder te rijden als dit financieel gunstig is.” aldus Jan van Delft, voorzitter VZR. “Opvallend is dat veel ritten helemaal niet gemaakt worden en dat in 20% van de gevallen ook de fiets als alternatief vervoermiddel kan dienen”. “Variabele bijtelling is daarmee goed voor het milieu, voor de verkeerscongestie en bovendien heeft de zakelijke rijder zelf in de hand hoeveel bijtelling hij betaalt”. VZR adviseert de minister om de aangegeven scenario’s in het onderzoek serieus verder te onderzoeken.

Over Vereniging Zakelijke Rijders:

Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) is de belangenbehartiger voor berijders van een auto van de zaak. Zij zet zich in voor ruim 1,3 miljoen mensen die over een leaseauto of andere auto van de zaak beschikken en voor mensen die zakelijke kilometers rijden in hun privéauto.


Bijlage 1: kilometerkostprijs versus mogelijke besparing in kilometers

kilometerkostprijs versus mogelijke besparing in kilometers

Fleet Management en het effect  van variabele bijtelling

Variabele bijtelling zal een grote invloed hebben  op hoe werkend Nederland omgaat met haar kilometers.  Hoe wagenparkbeheerders  en fleet managers hier om mee zullen gaan, houden we de komende maanden goed in de gaten. Dat eenvoudig inzicht in gereden privé- en zakelijke kilometers middels een fleet management oplossing een vereiste is, lijkt vooralsnog duidelijk.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding