Kies uw taal

Prinsjesdag 2020 - bijtelling

Prinsjesdag 2020: wat betekent het voor de automobilist

De derde dinsdag van september staat traditiegetrouw bekend als Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander leest de troonrede voor en de minister van Financiën biedt de Miljoenennota en Rijksbegroting aan, waarin het Kabinet de begrotingen en fiscale wetsvoorstellen voor 2021 presenteert. Onderstaand geven we een overzicht van de belangrijkste maatregelen die gelden voor de automobilist in 2021.

Bijtelling elektrische auto

Zoals eerder bekend is gemaakt gaat de bijtelling voor volledig elektrische auto’s (bijv. een Tesla) met een Datum Eerste Toelating (DET) vanaf 2021 omhoog naar 12 procent van de catalogusprijs tot € 40.000. Over de meerwaarde geldt 22 procent bijtelling. Het percentage van de bijtelling geldt voor een periode van 60 maanden (5 jaar) vanaf de DET van de auto. Beschikt u bijvoorbeeld over een auto met een DET in 2020, dan geldt gedurende 5 jaar lang een bijtelling van 8 procent over de eerste € 45.000 en 22 procent over de meerwaarde.

Bijtelling waterstof- en zonnecelauto

Voor waterstof- en zonnecelauto’s geldt de bijtelling van 12 procent over de gehele catalogusprijs. Voorwaarde voor zonnecelauto’s is wel dat de auto geïntegreerde zonnepanelen heeft van minimaal 1 kilowattpiek. Daarnaast moet de auto een loodvrij accupakket hebben.

BPM en BPM-vrijstelling

Er wordt een nieuwe tabel voorgesteld voor de heffing van de BPM. Deze CO2-afhankelijke tabel wordt aangepast op basis van de huidige stand van de techniek en de vergroening van het autoaanbod. Daarnaast wordt de dieseltoeslag aangescherpt. Volledig elektrische auto’s blijven in 2021 vrijgesteld voor de BPM en MRB. Op een plug-in hybride auto geldt een half MRB-tarief, mits de auto een maximale CO2-uitstoot van 50 gram/km heeft.

Laadpalen

Het verlaagde tarief van de energiebelasting dat geldt bij openbare laadpalen wordt verlengd tot en met 2022. Dat sluit aan bij de wens voor de implementatie van een landelijk dekkend netwerk van laadpalen.

 

Om bijtelling te voorkomen, kun je ervoor kiezen om maximaal 500 kilometer privé te rijden. Daarvoor is een rittenregistratie nodig, met keurmerk van de Belastingdienst.
Lees meer over de daarvoor geschikte TrackJack Pro Fiscaal 2 en een sluitende ritregistratie  of lees meer over bijtelling in de kennisbank.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding