Kies uw taal

Slechte bandenspanning zorgt voor slechte prestaties

Voelen uw banden ook zo plakkerig aan? Net alsof de band lek is? Het lijkt te horen bij de tropische temperaturen waarmee we de afgelopen weken te maken hebben gehad. Maar het kan ook zomaar je eigen schuld zijn.

Winterbanden in de zomer

Nederlanders rijden vaak zo lang mogelijk door op hun banden. Dit, in combinatie met het feit dat we onze banden bijna nooit oppompen, zorgt ervoor dat we niet met de juiste bandenspanning rijden. Wie op zomerbanden rijdt en de juiste bandenspanning heeft, zal waarschijnlijk weinig merken van het warme weer. Banden kunnen wel tegen een stootje en het drukverschil tussen 12 of 27 graden in een band is niet heel groot. Ook het rubber zelf wordt maar iets zachter bij warm weer. Zomerbanden zijn hiervoor gemaakt en hebben hier minder problemen mee. Echter, winterbanden zijn er niet voor gemaakt en presteren met deze temperaturen slecht. Neem alleen al de remweg: hoe hoger de temperatuur, hoe langer de remweg van winterbanden wordt. Een auto met zomerbanden kan bij een temperatuur van 15 graden en een snelheid van 50 km/h op een droog wegdek binnen 12 meter stilstaan. Onder dezelfde omstandigheden heeft een auto met winterbanden 14 tot 15 meter nodig. Is de buitentemperatuur 35 graden, nemen de remprestaties van winterbanden met 30 procent af en staat de auto pas stil na 19 meter!

Bandenspanning grootste invloed

Bij slechte banden is de invloed van de temperatuur duidelijk te merken. En aangezien banden vaak pas bij de apk worden vervangen, rijden veel mensen met banden die er slecht aan toe zijn. En dat merk je vaak pas als het al te laat is. Bandenspecialist Euromaster: “Het gaat om de mix van omstandigheden, maar de bandenspanning heeft de grootste invloed. Meer dan de helft van de Nederlanders rijdt op te zachte of te harde banden. Met de huidige temperaturen zal het aan het asfalt niet liggen.” De juiste bandenspanning zorgt voor goede rijprestaties, verkeersveiligheid, minder brandstofkosten, minder slijtage en een minder lange remweg.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding