Kies uw taal

Duizenden euro’s subsidie op elektrische auto

Sinds 4 juni 2020 kan er subsidie aangevraagd worden op de aanschaf van een elektrische auto. De subsidieregeling is van toepassing op zowel nieuwe als gebruikte elektrische auto’s en is van toepassing op koop- en leaseovereenkomsten.

*Update 9-7-2020*: Het beschikbaar gestelde budget voor 2020 van 10 miljoen euro voor nieuwe elektrische auto’s is inmiddels volledig aangevraagd. Voor tweedehands elektrische auto’s is nog 5,8 miljoen euro (van 7,2 miljoen euro) beschikbaar. Wie nu een subsidieaanvraag doet voor een nieuwe elektrische auto wordt doorgeschoven naar 2021. Het subsidiebudget bedraagt in 2021 27,9 miljoen euro. 

Doel 2030

De Nederlandse overheid heeft als doel de CO2-uitstoot in 2030 te verlagen met 49 procent ten opzichte van de uitstoot in 1990. Hoe we dit doel moeten behalen staat uitgelegd in het Klimaatakkoord. Eén van maatregelen hiervoor is dat alle auto’s die in 2030 op de markt worden gebracht emmissieloos zijn.

Subsidie van € 4.000,-

De elektrische auto is populair onder zakelijke rijders vanwege de lage bijtelling wanneer men niet kiest voor rittenregistratie. Onder particulieren valt de populariteit van de elektrische auto nog tegen en dus komt de overheid met subsidie om de verkoop te stimuleren. Bij aanschaf van een nieuwe elektrische auto kan € 4000,- subsidie aangevraagd worden en voor tweedehands elektrische auto’s € 2.000,-. De subsidie geldt voor auto’s met een catalogusprijs tussen de € 12.000,- en € 45.000,- en die op één accu 120 km kunnen rijden. Een andere voorwaarde is dat de elektrische auto binnen drie jaar niet van eigenaar verandert. Gebeurt dit wel, moet er een deel van de subsidie terugbetaald worden. Leaserijders krijgen de subsidie per maand uitbetaald en dienen het contract niet binnen vier jaar te beëindigen.

Subsidie niet voor plug-in hybrides

De subsidieregeling loopt tot juli 2025, tenzij het budget eerder op is. Voor 2020 is een budget beschikbaar gesteld van € 17,2 miljoen: € 10 miljoen voor nieuwe elektrische auto’s en € 7,2 miljoen voor gebruikte elektrische auto’s. Het beschikbare budget voor de komende jaren is nog niet bekend. De subsidieregeling geldt niet voor plug-in hybrides. Een plug-in hybride kan rijden op elektriciteit en op fossiele brandstoffen en hoewel dat zuiniger is dan rijden op fossiele brandstoffen, wordt er nog wel CO2 uitgestoten. Op de langere termijn is de plug-in hybride daarom geen oplossing voor het klimaatprobleem.

Subsidie aanvragen

De subsidie kan online aangevraagd worden via de Rijksoverheid vanaf 1 juli 2020 voor een koop- of leaseovereenkomst met een datum van op of na 4 juni 2020.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding