Kies uw taal

Verkeersongeval

Aantal verkeersdoden neemt nauwelijks af, verkeersongelukken nemen toe

Op de Nederlandse snelwegen is het de afgelopen weken rustig geweest. Dat komt voornamelijk door de thuiswerkers. Het is inmiddels al 2,5 maand geleden dat de nieuwe snelheidslimiet van 100 km per uur op snelwegen is ingegaan en kort daarop volgde de coronacrisis die ervoor zorgde dat het verkeer op de Nederlandse wegen extreem verminderde. Het aantal verkeersdoden in deze periode is echter nauwelijks gedaald. Minder drukte en minder hard rijden op snelwegen zorgt dus niet direct voor veilig verkeer.

Prioriteit om verkeersdoden terug te brengen

De overheid heeft al jaren lang de prioriteit om het aantal verkeersdoden terug te brengen. Het aantal verkeersdoden sinds de start van de coronamaatregelen is vastgesteld op 62 in 2020 ten opzichte van 65 in dezelfde periode in 2019. Daar tegenover daalde het aantal verkeersongelukken wel met ruim 50 procent tot 6.245. Een stuk minder ongelukken dus, maar de ongelukken die plaatsvonden waren dodelijker.

Smartphonegebruik in auto

Uit een onderzoek van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat het aantal verkeersongelukken vooral plaatsvindt doordat automobilisten te snel rijden, afgeleid zijn (door smartphonegebruik) of alcohol op hebben. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat 68,7 procent weleens zijn of haar smartphone gebruikt tijdens het rijden. Het onderzoek gaat weliswaar over de resultaten van 2019 plaatsgevonden, de stijgende lijn in smartphonegebruik tijdens autorijden wordt al jaren doorgetrokken. De maatregel om overdag 100 km per uur te rijden op snelwegen kan ervoor zorgen dat er nog meer automobilisten op haar telefoon kijken.

Inname rijbewijzen

Als gevolg van de nieuwe maximumsnelheid zijn er meer rijbewijzen ingenomen. In de eerste 4 maanden van 2020 zijn er al 3500 rijbewijzen afgepakt vanwege snelheidsovertredingen. Over heel 2019 was dit aantal bijna 7.000. Waar voorheen het rijbewijs werd ingevorderd bij 180 km per uur op een 130-snelweg, is dat nu al bij 150 km per uur het geval. Voortaan de kilometerteller of GPS tracker goed in de gaten houden dus voor de snelheid.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding