Black Friday! Alleen dit weekend 15e korting

Kies uw taal

Zelfrijdende auto

Nederlander heeft geen vertrouwen in zelfrijdende auto

Stel het eens voor: u stapt in de auto, voert het adres in waar u heen wilt en geniet van de rit met een bakkie koffie in de hand. Het lijkt een futuristisch beeld, maar de implementatie is dichterbij dan gedacht. Volledig zelfrijdende auto’s zijn de nabije toekomst. Al denkt nog niet iedereen daar zo over.

Gebrek aan vertrouwen

Slechts één op de tien Nederlanders geeft aan iets te voelen voor een zelfrijdende auto. Dat blijkt uit onderzoek van Smart Car Monitor. De belangrijkste redenen zijn het gebrek aan vertrouwen en de wens om zelf controle te houden. Beperkte assistentie zoals cruise control is voor 38 procent wel een reden om zich op hun gemak te voelen omdat men zelf de controle in handen houdt. Bijna 40 procent van de ondervraagden denkt dat de zelfrijdende auto nooit de norm wordt. Uit het onderzoek blijkt dat mannen (13%) en 18 tot 49-jarigen (12%) zich vaker op hun gemak voelen bij een zelfrijdende auto. Vrouwen (5%) en 50-plussers (7%) voelen zich minder op hun gemak.

Volledig zelfrijdende auto

Er is pas sprake van een volledig zelfrijdende auto als alle rijtaken voor 100 procent geautomatiseerd zijn. Hiervoor heeft een auto slimme sensoren nodig om deel te nemen aan het verkeer. Denk aan camera’s die de omgeving analyseren, voetgangers en auto’s herkent en kan anticiperen op gevaar. Data wordt via internet verzameld, waardoor de auto ook weet waar file staat en automatisch aan de kant kan gaan wanneer er een politie-, brandweer- of ziekenwagen aan komt. Al deze technologieën moeten onder andere bijdragen aan de verkeersveiligheid.

Techbedrijven

Uit het onderzoek kan geconcludeerd worden dat 36 procent van de respondenten een zelfrijdende auto van een technologiebedrijf zou overwegen. De merken Apple, Daimler/Bosch en Samsung worden het meest genoemd, gevolgd door Google, Sony en Uber. Vooral mannen in de leeftijdscategorie 18 tot 34 jaar overwegen de aankoop. Drie op de tien Nederlanders denkt dat de zelfrijdende auto binnen 15 jaar algemeen bekend is. Ruim 13 procent denkt dat het nog minimaal 25 jaar gaat duren. Mocht het zover zijn, dan zal alles geautomatiseerd zijn. Van inparkeren tot routeplannen en van rittenregistratie tot stoppen voor zebrapaden. 

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding