Kies uw taal

Autodiefstal

Bedrijfsauto vaker gestolen

Vanwege de coronacrisis zitten veel mensen stil, maar criminelen gaan gewoon door. Het aantal diefstallen van lichte bedrijfsvoertuigen tot 3500 kg is in het eerste kwartaal van 2020 met 40 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) en het Verbond van Verzekeraars.

Verdubbeling bij zware voertuigen

In januari t/m maart 2020 werden er 460 bestelbussen gestolen. In 2019 lag dat aantal nog op 328. Naast de lichte bedrijfsvoertuigen zijn ook de zware bedrijfsvoertuigen in trek bij criminelen, bijvoorbeeld vrachtwagens. Hierbij is de diefstal zelfs verdubbeld van 10 in 2019 naar 20 in 2020.

Terugvindpercentage

André Bouwman, adviseur bij het LIV, maakt zich zorgen. Vooral om de terugvindpercentages. Van de zware vrachtwagens wordt 65 procent teruggevonden. De lading is vaak waardevol en wordt direct uit de vrachtwagen gehaald, bijvoorbeeld laptops of smartphones. De inhoud van de vrachtwagen wordt meegenomen en de vrachtwagen zelf wordt ergens gedropt. Bij de lichte bedrijfsvoertuigen ligt het terugvindpercentage een stuk lager, namelijk 30 procent. Bestelbussen worden voornamelijk gestolen voor de onderdelen. Na de diefstal worden de busjes direct op transport gezet naar het Oostblok, Afrika of het Midden-Oosten.

Voorkomen is beter dan genezen

Bouwman: “Tijd voor actie.” Mercedez Benz en Volkswagen zijn samen goed voor 65 procent van het aantal diefstallen. “Het zal je als ZZP’er maar gebeuren dat je hard wordt getroffen door de coronacrisis en dan ook nog je bestelbus kwijt raken”, aldus Bouwman. Het advies van autofabrikanten, bestuurders en het LIV is simpel: “Zorg voor voldoende preventie”. Met behulp van een GPS tracker in het voertuig wordt de kans op diefstal verkleind en is de kans om het voertuig terug te vinden groot. Een van de bekendste verhalen is het avontuur van Mark Stroop, die zijn auto’s met een GPS tracker ineens in Turkije zag rijden en er zelf is achteraan gegaan.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding