Kies uw taal

Woon-werkafstand in Nederland stijgt

Geschreven door Jim

Uit onderzoek van het Planbureau van de Leefomgeving blijkt dat we steeds grotere afstanden afleggen om op ons werk te komen. Vooral woon-werkverkeer dat vanuit Noord-Brabant en Gelderland naar de Randstad rijdt, brengt het gemiddelde omhoog. Maar wordt woon-werkverkeer nou gezien als een privé of zakelijke rit?

Oorzaak groei

De steeds groter wordende afstanden tussen huis en werk hebben onder andere te maken met de stijgende huizenprijzen. Mensen die in de Randstad werken, wonen steeds vaker ver daarbuiten. Uit het onderzoek blijkt dat 33 procent in een andere plaats woont dan dat ze werken. Vanuit steden in heel Nederland reizen mensen naar de Randstad af voor hun werk. Vooral vanuit Utrecht en Den Haag, maar ook Gelderse plaatsen zoals Arnhem, Ede en Nijmegen.

Gemiddelde woon-werkafstand

De gemiddelde woon-werk afstand in Nederland is 19 kilometer. Vooral hoogopgeleide mannen trekken het gemiddelde omhoog: zij rijden gemiddeld meer dan 35 kilometer om op hun werk te komen. Parttimers, vrouwen en lager opgeleiden werken gemiddelde dichterbij huis. In de afgelopen 25 jaar groeide de gemiddelde afstand tussen huis en werk met 4,4 kilometer, een stijging van 23 procent.

Privé of zakelijk

Of woon-werkverkeer als privé of zakelijk gezien kan worden, is het antwoord afhankelijk van de regeling waarvoor u dit bekijkt. Wordt er puur gekeken naar regeling voor de BTW, moeten woon-werkkilometers als privégebruik genoteerd worden. Kijkt u naar de regeling voor bijtelling, dan wordt woon-verkeer als zakelijke rit aangemerkt. Wanneer u een auto van de zaak rijdt en ervoor kiest om geen bijtelling te betalen, dan dient u een rittenregistratie bij te houden en bij alle ritten die u rijdt aan te geven of dit een zakelijke, privé of woon-verkeer rit was. Een hele tijdrovende klus met grote kans op fouten. Veel eenvoudiger is om te kiezen voor een rittenregistratiesysteem zodat alle ritten automatisch worden geregistreerd.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding