Kies uw taal

Kentekenregistratie nu ook op de provinciale weg

In november en december van 2017 worden 200 flitspalen langs provinciale wegen uitgerust met ANPR-camera’s (automatische nummerplaatherkenning), bevestigt de politie na berichtgeving van de NOS. Momenteel hangen er al 130 van deze camera’s langs de snelwegen, die kentekens scannen en vergelijken met gegevens in politiecomputers.

Worden de gegevens bewaard?
Komt het kenteken voor in het politiebestand, bijvoorbeeld omdat de bestuurder wordt gezocht of openstaande boetes heeft, dan kan de politie de automobilist beboeten of staande houden. De gegevens worden bewaard totdat de kwestie is afgehandeld. Komt het kenteken niet voor in de database, dan worden de door de ANPR-camera’s gescande gegevens direct gewist. Echter, de Tweede Kamer discussieert over een nieuwe wetgeving die toestaat dat de gegevens voor een periode van vier weken bewaard mogen worden.

Schending van de privacy
Uit informatie van het ANP blijkt dat er al op twee plekken kentekens worden opgeslagen met een doorlopend bevel. Wegens operationele redenen willen de politie en officier van justitie niet zeggen op welke locaties dit gebeurt. Privacy First noemt het onrechtmatig dat de kentekengegevens worden opgeslagen. Zij zijn tegen de nieuwe wet en zullen zelfs naar de rechter stappen om de nieuwe wet aan te vechten: “Volstrekt disproportioneel. Iedere automobilist wordt hierdoor een potentiële verdachte”.

Groot succes
De ANPR-camera’s zijn van groot belang voor de politie. In maart 2017 zijn er al 76,5 miljoen kentekens gescand, blijkt uit informatie opgevraagd door het ANP. Hiervan stonden 450.000 kentekens in de lijst van politiecomputers die al bekend waren. De net geplaatste ANPR-camera’s zijn ook al direct succesvol. Een autobedrijf uit Leiden had een auto als vermist opgegeven. De ANPR-camera’s scanden de gestolen auto, met als gevolg dat agenten de bestuurder van de auto staande hielden. Wat bleek: de bestuurder had de auto niet teruggebracht na een proefrit. De automobilist is aangehouden en de auto is in beslag genomen.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding