Kies uw taal

Benzine en diesel krijgen nieuwe naam

Benzine en diesel krijgen nieuwe naam

Let vanaf volgende week goed op wanneer u gaat tanken. Automobilisten krijgen bij de pomp namelijk te maken met nieuwe namen voor de brandstof. Zo tankt u niet langer meer Euro95 of Euro98, maar E10 of E5.

 

E10

Per vrijdag 12 oktober 2018 zijn tankstations verplicht de nieuwe namen op de etiketten te plaatsen. Euro95 wordt voortaan E10 genoemd en Euro98 wordt E5. De naam E10 is vernoemd naar de 10 procent biobrandstof die in de benzine zit. Vanaf 2020 is dit de verplichte minimale hoeveelheid biobrandstof die in de benzine aanwezig moet zijn. Momenteel voldoet Nederland hier met een percentage van 7 procent biobrandstof nog niet aan, maar dat wordt in de komende maanden stapsgewijs opgevoerd. Totdat  er 10 procent biobrandstof in zit, zal Euro95 ook de naam E5 krijgen.

 

Labels

In Euro98, vanaf volgende week E5 genoemd, zit vaak minder biobrandstof. Diesel krijgt de code B7, vanwege de 7 procent biobrandstof die erin zit. Ook de labels gaan veranderen: in de hele Europese Unie worden de wit-zwarte labels getoond die een einde moeten maken aan de verwarring bij het tanken in het buitenland. De labels voor benzine zijn rond met daarin een ‘E’, gevolgd door een cijfer dat het ethanolgehalte aangeeft (bijv. E10 of E5). De symbolen voor diesel zijn vierkant (bijv. B7), en gasachtige brandstoffen zoals lpg en waterstof krijgen een ruit (bijv. H2).

Autobrancheorganisatie BOVAG laat weten dat er om verwarring onder automobilisten te voorkomen een informatiecampagne gestart wordt door de overheid.

 

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding