Kies uw taal

Digitaal kenteken verraadt alles over je auto

In mei 2018 wordt er in Dubai een project gelanceerd waarbij nummerplaten worden voorzien van een digitaal scherm, GPS en zendertjes. Uit het proefproject moet blijken of de test succesvol is en deze moderne technologie vaker toegepast kan worden. Ook in Nederland wordt getest met digitale kentekens.

 

Digitale informatie

Indien de auto wordt gestolen, dan kan er op de nummerplaat een waarschuwing worden getoond. Ook het betalen van parkeerkosten, verkeersboetes of -belastingen wordt volledig geautomatiseerd. Het enige nadeel is de bezorgdheid over de privacy van de bestuurders.

 

Niet noodzakelijk in Europa

In Europa beschikken nieuwe auto’s de komende jaren standaard over ‘Car to car’ of ‘Car to Infrastructure’ technologie. Dit houdt in dat auto’s met elkaar en hun directe omgeving kunnen communiceren. Zo kunnen bestuurders in real-time met elkaar communiceren over bijvoorbeeld files en ongevallen. Daarnaast is de e-Call sinds kort in Europa verplicht. Dit systeem kan, net als de elektronische kentekens, de politie of hulpdienst direct waarschuwen bij ongevallen. Hierdoor lijkt de komst van digitale kentekens in Europa minder noodzakelijk.

 

Digitaal kenteken in Nederland

Sinds 2012 is er in Nederland een werkgroep actief die de fraudebestendigheid van kentekenplaten verbetert. Hier maken maatschappelijke partijen deel van uit, zoals de politie, het Verbond van Verzekeraars, BOVAG, de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, de ANWB, RDW en leveranciers van kentekenplaten. Hieruit kwam de aanbeveling om auto’s te voorzien van RFID in kentekens.

 

Kentekenfraude bestrijden

Het doel van de RFID in kentekens is om kentekenfraude te bestrijden. Echter kunnen de kentekens ook gebruikt worden om burgers in de gaten te houden en daarmee is er nog wat bezorgdheid rondom de privacy van de digitale kentekens. Door de RFID kan de overheid zien of de verzekering en wegenbelasting zijn betaald, of de auto APK-gekeurd is en of je niet te hard hebt gereden.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding