Kies uw taal

Consument snapt niets van banden

Consument snapt niets van banden

Slechts een aantal bestuurders zijn zich bewust van het soort banden die ze hebben en in welke staat de banden verkeren. Dit blijkt uit onderzoek van Profile Car & Tyreservice en bandenfabrikant Nokian.

Verkeerde banden

Zo geldt in Duitsland en Frankrijk een winterbanden verplichting, maar niet iedere automobilist houdt zich hieraan. Bij de Duitse automobilisten geeft 23 procent van de ondervraagde automobilisten toe verkeerde banden te gebruiken. Bij de Fransen is dit zelfs 44 procent! Nederland werd niet meegenomen in het onderzoek, maar volgens de cijfers van Vereniging Vaco is één op de drie auto’s in Nederland voorzien van winterbanden.

Vervanging banden

In december 2017 heeft Profile twee dagen lang duizenden banden van passerende auto’s gescand. Hieruit werd de conclusie getrokken dat bij bijna de helft van de auto’s één of meer banden aan vervanging toe waren. Uit een eerder onderzoek van Vaco werd al duidelijk dat meer dan 41 procent van de auto’s in Nederland ten minste één band heeft met onregelmatige slijtage, scheurtjes of schade. In negen procent van de gevallen zijn de banden zelfs zo slecht dat het een gevaar vormt voor de verkeersveiligheid.

Kwaliteit boven prijs

Belangrijkste redenen voor het niet wisselen van de banden zijn: ‘geen tijd voor een wissel’, ‘geen idee wanneer ik moet wisselen’ en ‘eerst mijn huidige banden oprijden voordat ik wissel’. Verder blijkt de prijs niet het belangrijkste criterium te zijn, maar juist de kwaliteit. De ANWB constateerde dat het in de winter soms beter is om te kiezen voor een zomerband van een A-merk, dan een winterband van een budgetmerk vanwege de slechte kwaliteit.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding