Auto’s duurder door nieuwe CO2-test

Auto’s duurder door nieuwe CO2-test

Bent u van plan om binnenkort een nieuwe auto te kopen? Houd er rekening mee dat dit door de nieuwe CO2-test duurder uit kan vallen. Door een nieuwe meetmethode voor de CO2-uitstoot kan het zelfs voorkomen dat auto’s duizenden euro’s duurder zijn vanwege de bpm (aanschafbelasting) die betaald moet worden.

BPM

Marktonderzoeker JATO heeft haar conclusies van het onderzoek gedeeld. Wat blijkt is dat auto’s minder zuinig uit de nieuwe test komen en gemiddeld zes gram CO2 meer uitstoten, met als gevolg dat de auto’s in een hogere bpm-schijf vallen en er meer aanschafbelasting betaald moet worden.

Prijsverschil

Autofabrikanten zijn niet blij met de nieuwe test, maar zijn niet van plan om hun prijzen aan te passen. Een Peugeot 308 SW is 2100 euro duurder dan vorig jaar, en bij een BMW X5 xDrive wordt er zelfs 15.000 euro meer betaald dan vorig jaar. Het probleem speelt zich vooral in Nederland af en niet in de buurlanden, doordat er in Nederland bovenop de btw ook nog eens de aanschafbelasting bpm betaald moet worden. Hierdoor zijn in Nederland gekochte auto’s soms tot 25 procent duurder dan precies dezelfde auto in België of Duitsland.

Nieuwe BPM-tabel

Autovereniging RAI en brancheorganisatie van garagebedrijven Bovag gaan samen met de overheid een nieuwe bpm-tabel opstellen die moet voorkomen dat autokopers de dupe zijn van de nieuwe en betere testmethode. Voor een betrouwbare bpm-tabel moet bij zoveel mogelijk auto’s de nieuwe CO2-test uitgevoerd worden, zodat de prijsstijgingen zo snel mogelijk teruggedraaid kunnen worden.

Deel deze pagina

Partners

close