Kies uw taal

Belastingdienst bewaart onterecht gegevens miljoenen kentekens

De Belastingdienst heeft jarenlang kentekenfoto’s onterecht bewaard en niet verwijderd. Met behulp van politiecamera’s werd er zo gecontroleerd of een auto van de zaak teveel privé gebruikt werd. Dat blijkt volgens het ANP uit interne memo’s die het persbureau heeft opgevraagd. Er waren nog fotogegevens en metadata beschikbaar van 2010 tot heden.

Verzamelen van gegevens
 De gegevens heeft de Belastingdienst verkregen door middel van ANPR-camera’s (automatic number place recognition). De camera’s scannen voorbijrijdende auto’s, die de kentekens daarvan vergelijkt met een referentiebestand. Jaarlijks komt dit neer op 130 miljoen beelden, waarvan de gegevens van circa 52 miljoen kentekenfoto’s niet worden verwijderd. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de Belastingdienst geen gebruik mag maken van de ANPR-camera’s, omdat mensen in hun privéleven teveel worden aangetast.

Onterecht gebruik
De Belastingdienst heeft inmiddels erkent dat het bewaren van de kentekenfoto’s onterecht was. Volgens de ‘Wet bescherming persoonsgegevens’ mogen de data niet langer bewaard worden dan noodzakelijk. Inmiddels is de Belastingdienst gestopt met het gebruik maken van deze opsporingsmethode en geeft aan dat alle gegevens ondertussen zijn verwijderd. Op jaarbasis leveren de naheffingen op basis van de informatie uit de camerabeelden nog zo’n 17,5 miljoen euro op.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding