Kies uw taal

Duitsland verbiedt de dashcam

Duitsland verbiedt de dashcam

Heeft u een dashcam in de auto en passeert u binnenkort de Duitse grens?  Bij het indienen van de beelden van de dashcam, bijvoorbeeld bij de politie, is er een kans op een boete.  Het overkwam een  vrouw uit München, die aan de voor- en achterkant van haar auto een dashcam had geïnstalleerd.

Bewijsmateriaal
De Duitse vrouw had bewijsmateriaal van een andere automobilist die haar auto beschadigde tijdens het parkeren. Hiermee ging de vrouw naar de politie, maar werd helaas zelf vervolgd. De rechter oordeelde als volgt: ”Het kan niet zo zijn dat alle 80 miljoen Duitsers met camera’s gaan rondrijden om elke situatie te filmen zodat een misdrijf kan worden opgelost.”

Boete
Met een dashcam in de auto wordt de privacy van andere weggebruikers geschonden. Het permanente en zonder aanleiding filmen van de openbare ruimte voor en achter de auto geeft inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van personen op straat. Het recht op bescherming hiervan is belangrijker dan het filmen van alle gebeurtenissen op de weg. Hierop staat een boete van 300.000 euro in Duitsland. Echter, gezien het lage netto inkomen van de vrouw en het feit dat haar auto weleens beschadigd was, zorgde voor een lagere boete van 150 euro.

Voordelen dashcam
Net als vele automobilisten maakte de vrouw gebruik van een dashcam in de auto. Hiermee heeft de bestuurder van de auto – of het nou gaat om een ongeval, vandalisme of getuige van een gebeurtenis – altijd bewijsmateriaal voor bijvoorbeeld de politie of verzekering.

Partners

TrackJack partner - Deutsche telekom
TrackJack partner - Keurmerk rittenregistratie
TrackJack partner - VZR
TrackJack partner - Intermax
TrackJack partner - ikwordzzper
TrackJack partner - Belastingdienst
TrackJack partner - Informer
TrackJack partner - MTC
TrackJack partner - ZZP Nederland

close