Kies uw taal

Kilometervergoeding

Kilometervergoeding

De onbelaste kilometervergoeding is een vergoeding die een werknemer krijgt als deze zijn privéauto zakelijk gebruikt. Maar is de € 0,19 cent die hier nu voor staat niet veel te laag?

Feitelijk is het aan de werkgever om een hogere vergoeding te geven. Dit zou terecht zijn aangezien de € 0,19 cent per kilometer de daadwerkelijke autokosten niet dekt. NIBUD heeft berekend dat de werkelijke kosten voor de middenklasse-auto €0,49 cent per kilometer zou moet zijn. Over het bedrag boven de € 0,19 moet belasting worden betaald. Over het surplus boven de € 0,19 moet dan vervolgens belasting betaald worden.

In de loop van de tijd

De huidige onbelaste kilometervergoeding van € 0,19 dateert van 1 januari 2006. Van 1985 tot 2006 veranderde de kilometervergoeding zo’n 4 keer. In 1985 was het nog fl 0,60 guldencent, vanaf 2003 de daarvan afgeleide € 0,28 cent, in 2004 werd het € 0,18 cent en vanaf 2006 € 0,19 cent.
In oktober 2008 heeft staatssecretaris de Jager van Financiën op vragen van VVD-kamerleden geantwoord dat de € 0,19 cent bedoeld is om de variabele kosten per kilometer te dekken. De Jager geeft aan alleen het bedrag te willen verhogen als er sprake is van inflatie. Dit is echter sinds 2006 niet meer geëffectueerd.

Variabele kosten stijgen

De variabele kosten in mobiliteit zijn de afgelopen jaren fors gestegen, dit zijn kosten als reparatie, onderhoud en banden. Ook kosten als brandstof worden steeds hoger. Omgerekend met de consumentenprijzenindex van het CBS zou per eind 2015 de onbelaste kilometervergoeding 22 cent moeten zijn.

Maatschappelijke mobiliteitsontwikkeling

In de mobiliteitssector verandert er veel:

  • Autoregelingen zijn aangescherpt
  • Bijtelling gaat voor 80% van de berijders die een nieuwe auto uitzoeken omhoog
  •  Vierjarige leasecontracten zijn uit de tijd, flexibiliteit is gewenst
  •  Private lease is in opkomst
  • Mobiliteitsbudgetten met flexibele en andere mobiliteitsvormen zijn gewenst, maar breken nog niet echt door.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding