Kies uw taal

GPS Tracker Auto
Wil de zakelijke rijder informatie uit het voertuig delen?

Wil de zakelijke rijder informatie uit het voertuig delen?

De auto is steeds meer connected, verzamelt informatie die potentieel met veel partijen kan worden gedeeld. Hoe staat de berijder tegenover dit thema? Is men bereid om informatie te delen en met wie? Vereniging zakelijk rijden heeft hier dit jaar onderzoek naar gedaan onder alle leden van de vereniging met als thema “Wat beweegt de zakelijke rijder?’’.

Telematica-oplossingen worden voor vele toepassingen gebruikt. Drie voornaamste toepassingen springen hier uit. Zo is het voornaamste doel (48,8%) om de onderhouds- en reparatiebehoefte van de auto te meten. Verder worden telematica-oplossingen gebruikt voor het registreren van locaties waar de auto is of is geweest (39,1%) en het registreren van zakelijke- en privéritten (36%). De overige toepassingen van telematica worden ingezet als sturings-instrument om zo weinig mogelijk brandstof te verbruiken (22%), om zo efficiënt mogelijk ritten te maken (17,7%), om het rijgedrag te monitoren (17,4%) en om commerciële diensten aan te bieden voor de leverancier (16,8%).

Hoe ver bereid om informatie te delen?

Wel handig al die toepassingen waarvoor telematica een oplossing biedt. Maar in hoeverre is de zakelijke rijder bereid om zijn data te delen? Een klein percentage van 6,8% zegt geen enkel bezwaar te hebben om data die in de zakenauto wordt verzameld te delen. Daarnaast zegt 26,3% hier wel bezwaar tegen te hebben.

Hoe zou deze 26,3% wél bereid zijn om informatie te delen? Veel zakelijke rijders denken bij telematica-oplossingen al gauw aan hun privacy en de zekerheid. Berijders willen niet het gevoel hebben gecontroleerd te worden en willen zekerheden hebben over hun privacy. Er is dan ook een opmerkelijke hoog percentage van de rijders die zeggen wel bereid te zijn om informatie te delen als zijn privacy gewaarborgd wordt en dit niet wordt gebruikt om hen te controleren. Als telematica leidt tot betere serviceverlening wordt delen van informatie een minder groot issue. In de loop van dit jaar blijkt dat  financieel voordeel een minder belangrijke reden is om informatie te delen. Zo daalde het percentage van de zakelijke rijder die wél bereid is om informatie te delen indien dit financieel voordeel oplevert van 46,5% in 2015 naar 38% in 2016.

Welke informatie en met wie delen?

Als we kijken naar het delen van informatie, met wie wil de zakelijke rijder informatie delen? Wat opvalt is dat de zakelijke rijder de telematica oplossingen in de auto voor eigen gebruik heel interessant vindt. Ongeveer 50% van de zakelijke rijders is bereid om de kilometerregistratie en het brandstofverbruik te delen met de werkgever. Verder wil de zakelijke rijder weinig gegevens delen op het gebied van locatiegegevens en gebruikersinformatie zoals snelheid, acceleratie en remkracht. Een percentage van 70% zegt er geen moeite mee te hebben om technische gegevens van de auto te delen met de dealer.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding