Kies uw taal

Autobelastingen op de schop, wat gaat er veranderen?

De autobelastingen gaan in 2017 op de schop. Het aantal bijtellingscategorieën wordt naar twee teruggebracht en de fiscale voordelen naar semi-elektrische auto’s wordt afgebouwd. Dat meldt RTL Nieuws op basis van de Autobrief 2.0 van staatssecretaris Wiebes.

Motorrijtuigenbelasting

Het kabinet zal binnenkort deze Autobrief bespreken. In de zogeheten Autobrief 2.0 staat dat de motorrijtuigenbelasting een stuk omlaag gaat en dat volledig elektrische auto’s worden vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Oude dieselmotors zullen straks een stuk zwaarder belast worden. Het gaat om diesels zonder roetfilter. Daarvoor moet vanaf 2019 een toeslag worden betaald die kan oplopen tot honderden euro’s.

Van 5 naar 2 bijtellingscategorieën 

Nu zijn er nog 5 bijstellingscategorieën. In 2017 zullen dat er nog twee zijn. De meeste auto’s zullen gaan vallen in het hoge tarief van 22 procent bijtelling. Staatssecretaris Wiebes wil puur elektrische auto’s en waterstofauto’s sterker belonen door hiervoor het lage tarief van vier procent bijtelling in stand te houden.

Het alternatief voor bijtelling is het bijhouden van een kilometerregistratie waarbij op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé gereden mag worden.

BPM

De aanschafbelasting BPM zal niet volledig verdwijnen, maar wordt wel beperkt. Deze wordt vanaf 2017 met, naar verluidt,  12 procent afgebouwd.

Overzichtelijker en realistischer

Uitgangspunt bij de nieuwe plannen was dat het stelsel overzichtelijker en realistischer zou worden. De bedoeling is dat, over het geheel genomen, de autobelastingen niet omhoog gaan.  Wel wordt het één en ander geschrapt, zoals de doelstelling om in 2020 maar liefst 200.000 elektrische voertuigen de weg op te krijgen.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding