Kies uw taal

Parkeergegevens Belastingdienst
Parkeergegevens niet meer ingezet voor controle

Parkeergegevens niet meer ingezet voor controle

De Belastingdienst vraagt geen gegevens meer op bij dienstverleners van parkeren via SMS of Smartphone, dit in tegenstelling tot eerder bericht. De rechter vond dit geen te grote schending van de privacy van zakelijke automobilisten, de Algemeen directeur van de Belastingdienst vindt dit wel.

Rittenregistratie controleren

De Belastingdienst wilde vorige jaar inzage in de gegevens over kenteken, locatie, datum en tijdstip van het parkeren om de rittenregistratie van leaserijders te controleren. Het bijhouden van een sluitende rittenregistratie     kan bijtelling voorkomen als er op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé wordt gereden.

Te grote schending van de privacy

Vorig jaar augustus oordeelde het gerechtshof dat deze gegevens door de fiscus geen buitenproportionele schending van de privacy was, waardoor de gegevens gebruikt mochten worden. Toch heeft de directeur van de Belastingdienst bepaalt dat deze gegevens niet meer opgevraagd gaan worden. In een interview met De Correspondent verklaarde hij dat het gebruik van deze gegevens voor hem te ver ging wat betreft de privacy, ook al mocht het volgens de rechter wel.

Eerdere gegevens vernietigd

De Belastingdienst heeft de gegevens van aanbieders van parkeerdiensten die eerder voor de controle van de rittenregistraties werden verzameld, intussen vernietigd.

Partners

close