Kies uw taal

Overstappen naar elektrisch? Denk aan kilometerregistratie

Overstappen naar elektrisch? Denk aan kilometerregistratie

Leaserijders opgelet: Wanneer je een leaseauto rijdt en vervolgens halverwege het jaar kiest voor een elektrische  variant, houdt er dan rekening mee dat er alsnog een kilometerregistratie bijgehouden moet worden, ondanks u valt in de lagere bijtellingscategorie. Anders kan dit leiden tot een flinke naheffing.

In deze casus betreft het een leaserijder die in de normale leaseauto een  kilometerregistratie bijhield. Halverwege het jaar ruilde hij deze auto in voor een elektrische. Het gebruik van dergelijke auto’s wordt door de overheid gestimuleerd waardoor de leaserijder  met de elektrische auto viel in de lagere bijtellingscategorie van 0 procent (2013).

Volledige bijtelling

De belastinginspecteur was van mening dat de  leaserijder  niet kon bewijzen dat hij in 2013 minder dan 500 kilometer privé reed in de auto, aangezien er geen kilometerregistratie   meer was nadat meneer de elektrische auto  was gaan   rijden. De leaserijder beargumenteerde tevergeefs dat hij dat niet hoefde omdat de elektrische auto die zijn werkgever hem ter beschikking stelde, een bijtelling van 0 procent had. De man had bezwaar aangetekend tegen de naheffing loonbelasting, maar hier ging de   rechtbank Noord-Holland niet in mee. De naheffing op basis van 25 procent van de cataloguswaarde van de auto die hem in de periode van januari 2013 tot en met 5 juli 2013 ter beschikking was gesteld bleef overeind.

“De regeling voor achtereenvolgend ter beschikking gestelde auto’s kan zuur zijn als voor een van de auto’s een 0% bijtellingspercentage geldt, zoals voor de elektrische auto van de man in kwestie,” zegt fiscalist Monique Ligtenberg van Fiscaal up to Date.  “Als de elektrische auto gedurende het gehele jaar aan de leaserijder ter beschikking zou zijn gesteld, had hij geen kilometeradministratie hoeven te voeren om het bijtellingspercentage van 0% te krijgen.”

De enige optie

Voor leaserijders die gedurende het jaar een elektrische auto krijgen of de deur uit doen en niet in hetzelfde schuitje willen belanden als hun collega, is er één oplossing: een kilometeradministratie voeren.

TrackJack Europe is gespecialiseerd is  GPS kilometerregistatiesystemen   die de administratie  automatisch voor u bijhouden.  Wij informeren  u hier graag over via t: 010-8200190. Of lees direct meer over het kilometerregistratiesysteem TrackJack PRO Fiscaal.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding