Kies uw taal

Het is bijna zover: Prinsjesdag 2014 & Autobrief 2

Over enkele dagen is het Prinsjesdag en worden de beleidsplannen voor het komende jaar op bekend gemaakt. Na Prinsjesdag komt Autobrief 2 uit waarin het kabinet haar plannen presenteert op het gebied van autobelastingen voor de periode 2016 tot en met 2019. Dat de huidige fiscale bijtellingsregeling op de schop gaat is duidelijk. Onderstaand een uiteenzetting van de mogelijke plannen, samen met een terugblik op Autobrief 1.

Terugblik Autobrief 1: duurzaamheid en CO2-reductie

Een mooie gedachte. De uitwerking van Autobrief 1 zorgde ervoor dat leasend Nederland massaal overstapte op enkele modellen leaseauto’s die de CO2-reductie leken te borgen. Voor de berijder betekende dit een groot voordeel: forse verlaging van de bijtelling naar 14%.

Omdat de opvolgende stap van 14% bijtelling de 20% bijtelling is, werd er gekozen voor een select aantal modellen wat de automarkt verstoorde. De Leasemaatschappijen verwachten een tweede “schokgolf” als deze modellen uit de leasecontracten komen en met hun restwaarde de markt opnieuw uit balans brengen.

Autobrief 2: Wat zal er gaan veranderen met de fiscale bijtelling?

Diverse branchepartijen pleiten voor een bijtelling naar het aantal privégebruik, zo ook de VNA. Betalen naar gebruik leidt tot een bewuster reisgedrag en daarmee tot lagere mobiliteiteitskosten, want een niet-gereden kilometer bespaart meer CO2 dan een kilometer met een zuinige auto.

Daarnaast wordt er gesproken over een “getrapte bijtelling”. Een tussenvorm binnen de huidige bijtellingsregeling en het betalen naar gebruik.

Verschil getrapte bijtelling & gestaffelde bijtelling

Twee termen waarover u wellicht vaker geeft gelezen. De termen “getrapte-” en “gestaffelde bijtelling” lijken op elkaar, maar hebben een iets andere invulling.

Een gestaffelde bijtelling betekent betalen naar privégebruik in de auto van de zaak. Wordt er weinig privé gereden, wordt er weinig bijtelling betaald. Wordt er veel privé gereden, is de hoogte van de bijtelling hoger. Een eerlijke vorm van bijtelling. Lees hier meer over de gestaffelde bijtelling.

Een getrapte bijtelling is een vorm waarbij er meer trappen komen binnen de bijtellingscategorieën. Deze bijtellingscategorieën zijn gebaseerd op CO2-uitstoot en niet op het privégebruik in de auto van de zaak.

Wilt u op de hoogte blijven?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief rechtsonderaan deze pagina. Wanneer er meer bekend is over de beleidsplannen stellen wij u hiervan op de hoogte. Uw gegevens worden niet aan derden beschikbaar gesteld.

Lees het eerde verschenen artikel: “gelekte plannen Prinsjesdag wat verandert er uw portemonnee?

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding