Kies uw taal

Hoge boete gebrekkige rittenregistratie blijft

Hoge boete gebrekkige rittenregistratie blijft

Bij een onvolledige of onnauwkeurige rittenadministratie, kan de Belastingdienst u een vergrijpboete van 100% opleggen. En deze blijven volgens Staatssecretaris Wiebes gehandhaafd, ondanks een recente uitspraak van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Bij aanwezigheid van grove schuld van een foutieve rittenadministratie kan de inspecteur u een boete opleggen van 25%. Er geldt echter een hogere vergrijpboete als de bijtelling voor het privégebruik van de auto ten onrechte niet heeft plaatsgevonden. En is dat dan ook nog het gevolg van grove schuld, dan geldt er een vergrijpboete van 40%. Bij opzet kan dit percentage zelfs oplopen tot 80%.

Als er sprake is van een onjuiste of onvolledige kilometerregistratie, dan mag de Belastingdienst u zelfs een boete van 100% opleggen. Het is aan de inspecteur om te bepalen of de boete in een bepaalde situatie passend en geboden is.

Ernstige gebreken rittenadministratie

In deze zaak ging het om een internationaal transportbedrijf waarbij een medewerker van 2007 tot en met 2010 een rittenadministratie moest bijhouden. De inspecteur vond dat deze rittenadministratie ernstige gebreken vertoonde. In de rittenregistratie noteerde de medewerker standaard zeven kilometer te veel voor het woon-werkverkeer. Dit diende ter compensatie van enkele kortere ritten die niet in de rittenadministratie waren opgenomen. Daarnaast stonden er op sommige dagen ritten in de rittenadministratie terwijl er niet gewerkt was en andersom.

Kilometerregistratie achteraf opgesteld

De inspecteur accepteerde de km registratie niet en legde een naheffingsaanslag op. Het gerechtshof vond de naheffingsaanslag terecht, omdat de km registratie te veel gebreken vertoonde. De kilometerregistratie was deels achteraf opgesteld en gebaseerd op zogenoemde stelposten. Volgens de rechter was het transportbedrijf op de hoogte van de ondeugdelijke kilometerregistratie. Een vergrijpboete van 25% was volgens het gerechtshof passend en geboden.

Staatssecretaris gaat niet in cassatie

De staatssecretaris heeft recent gereageerd op deze uitspraak van het gerechtshof. Hij houdt vast aan de hogere boetes bij onjuiste en onvolledige kilometeradministraties. U kunt dus nog steeds een hogere vergrijpboete dan 25% krijgen bij een ondeugdelijke rittenadministratie. Het is aan de inspecteur om te beoordelen of een hogere boete terecht is. In deze zaak heeft de inspecteur dit niet goed toegepast. De staatssecretaris kan zich daarom vinden in de uitspraak van het gerechtshof en gaat niet in cassatie. Bron: Fiscaal Rendement.

Zorg voor een juiste rittenadministratie met TrackJack

Het bijhouden van een rittenregistratie kan gemakkelijk en snel met de TrackJack PRO Fiscaal. Al uw gereden ritten worden automatisch bijgehouden waar u vervolgens eenvoudig een export van maakt. Volledig gecertificeerd door de Belastingdienst inclusief keurmerkcertificaat voor € 5,75 per maand.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding