Kies uw taal

Elektrische auto’s kosten de fiscus 500 miljoen euro

Vorig jaar ging Nederland massaal aan de elektrische auto. Tesla’sMitsubishi Outlanders enVolvo V60 Plug-in Hybrid’s gingen als warme broodjes over de toonbank. Want wij Nederlanders houden van korting en dat was precies wat de fiscus bood op deze schone elektrische voertuigen. In totaal werden er vorig jaar maar liefst 22.000 elektrische voertuigen verkocht, waarvan bijna de helft in december.

Het fiscale voordeel kon door allerlei subsidies oplopen tot tienduizenden euro’s per auto. Dit heeft de fiscus minstens 500 miljoen euro gekost, wat terugbetaald moet worden in de vorm van staatsschuld. De fiscale voordelen zijn volgens de Bovag en RAI-vereniging volledig doorgeschoten.

Oorspronkelijke begroting

Oorspronkelijk had het ministerie van Economische Zaken slechts 125 miljoen euro begroot, maar daar ging het al snel doorheen. Het ministerie had niet gepland dat er zoveel auto’s in aanmerking zouden komen voor het totale pakket aan fiscale voordelen. Ook was het een verassing dat we als Nederlanders zo graag een elektrische auto voor de deur wilden.

Doemscenario’s uitgekomen

Nu de voordelen in 2014 grotendeels verdwenen zijn, lijken we ineens veel minder graag een elektrische auto te kopen. De verkopen zijn in de eerste maanden flink gedaald. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt is dan ook terecht bezorgd of het hier nog wel over duurzaamheid gaat. Hij vreest dat eigenaren nog te beroerd zijn om hun Plug-in Hybrid in het stopcontact te steken en intussen olie verstokend genieten van alle voordelen. “Alle doemscenario’s zijn uitgekomen. Er is veel geld weggegooid zonder een slag inzake duurzaamheid te hebben gemaakt.” Aldus Omtzigt. (via volkskrant.nl)

Bron: www.autoblog.nl

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding