Kies uw taal

Nederlandse bijtelling torenhoog vergeleken andere EU-landen

Geschreven door TrackJack

Bezitters van een leaseauto voelen zicht momenteel de melkkoe van de overheid. De in totaal 713.000 leaserijders betalen dit jaar 2,2 miljard euro aan belastingen en (benzine)accijnzen over de voertuigen. Dit blijkt uit onderzoek van Business Lease Nederland. Waarom zijn de kosten zo hoog en hoe wordt het bijtellen aantrekkelijker?

Nederland heeft hoogste bijtelling

“We betalen al jaren teveel en volgend jaar wordt dit alleen maar meer. Dit moet echt anders, de plannen moeten op de shop. Vergeleken met andere landen betalen we in Nederland belachelijk veel, ”aldus Martin Huisman, voorzitter van Vereniging Auto van de Zaak.
Ter illustratie wordt de bijtelling van een Volkswagen Passat binnen een aantal landen bekeken. In Nederland betaalt de berijder 329 euro bijtelling per maand. In Duitsland komt dit neer op 122, in België op 74,50, in Engeland op 202 en in Frankrijk op maar 85 euro. Bizarre verschillen dus.

Aangepaste CO2-normen

Meer dan de helft van het wagenpark bestaat in Nederland uit auto’s met 25 procent bijtelling. Doordat de normen in 2014 opnieuw aangepast worden, gaan dit er nog meer worden. “ Veel minder auto’s vallen straks onder de langere bijtelling. Berijders die jaren geleden een nieuwe auto namen, kwamen nog niet in aanmerking voor die lage bijtelling. Door de crisis zijn veel leasecontracten verlengd, waardoor deze berijders langer in dezelfde auto moesten blijven rijden. Nu ze eindelijk aan de beurt komen voor een nieuwe auto, zijn de normen zo bijgesteld en is er weinig keuze in de goedkopere categorie”.

Een auto van de zaak; het lijkt zo geweldig. Maar inmiddels moet er diep in de buidel voor worden getast. “De bijtellingsregels zijn al fors en daar bovenop vragen veel werkgevers een eigen bijdrage. Een leaserijder heeft in vier jaar tijd zo’n beetje de helft van de nieuwprijs van de auto betaald, alleen al aan bijtelling”, berekent Huisman.

Een gestaffelde bijtelling is de uitkomst

Om het bezit van een auto van de zaak toch aantrekkelijk te maken, is een gestaffelde bijtelling de uitkomst. De leaserijder die weinig privé  rijdt betaalt weinig bijtelling, en de leaserijder die veel privé rijdt betaalt meer. Het aantal gereden kilometers wordt met een rittenregistratie systeem aangetoond. Een eerlijkere regeling waar staatssecretaris Weekers momenteel onderzoek naar doet. Daar verwachting wordt hier in 2015 meer over bekend gemaakt.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding