Kies uw taal

Hybride modellen nieuw doelwit bij dievengilde Oostblok

Geschreven door TrackJack

Professioneel georganiseerde autodieven uit het Oostblok zijn in Nederland op rooftocht naar hybride auto’s. De Toyota Prius is het meest geliefd. Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV) verwacht dat de Prius een prominente plaatst zal innemen in het eerstvolgende jaaroverzicht van autodiefstallen. 

Vorige week werden er in één nacht vier Priussen gestolen in Vlaardingen en Schiedam. Een van de vier werd klem gereden, de andere drie zijn spoorloos. Volgens Rob Smitskamp van het VBV is het voorval illustratief voor een trend.

Subsidies Rusland oorzaak van gerichte operaties

Het georganiseerde dievengilde komt voor gerichte operaties naar Nederland. De ene keer is de opdracht een Golf, de volgende keer een Prius. De belangstelling voor de Prius is volgens Smitskamp gestegen doordat de Russische steden subsidies geven aan gebruikers van hybride auto’s. Zo mogen er in Moskou alleen hybride en elektrische taxi’s rijden.

De Russische autoriteiten hebben de mogelijkheid te achterhalen of een auto gestolen is. In de praktijk gebeurt dit niet. Daarnaast wordt het papierwerk vaak vervalst.

Diefstal zonder braakschade

Er wordt gebruik gemaakt van geavanceerde apparatuur. Het signaal waarmee de eigenaar de auto op afstand opent, wordt onderschept en gekopieerd. Zo worden de auto’s later opengemaakt zonder enige braakschade. Ook wordt er apparatuur gebruikt om het motormanagement te manipuleren om de auto te starten.

De chauffeurs lopen het meeste risico te worden betrapt. Dit zijn veelal relatieve buitenstaanders. “Ze krijgen een prepaid telefoon en een TomTom. Worden ze opgepakt, weten ze vaak niet meer te melden dan dat ze een man hebben gesproken die hun een paar honderd euro heeft betaald”, aldus Smitskamp.

Track en trace systemen de oplossing

Veel voertuigen worden teruggevonden met dergelijke systemen. Het plaatsen van een track en trace systeem in het voertuig zorgt ervoor dat deze na diefstal gemakkelijk terug te vinden is door de eigenaar. Door middel van GPS-technieken en een online account heeft de eigenaar direct inzicht in waar het voertuig is en kan de opsporing starten samen met de politie. Dit kan heel betaalbaar; voor 200 euro traceer je de auto via een online account of smartphone app.

Wil je zelf niet achter de auto aan, dan kies je voor een koppeling op een alarmcentrale die de opvolging doet. Lees hier mee over het track & trace systeem of over de koppeling op een alarmcentrale.

Terugblik op cijfers autodiefstal

Uit het jaaroverzicht van de Stichting Voertuigcriminaliteit blijkt dat er in 2012 al 64 Priussen werden ontvreemd, op een totaal van ruim elfduizend autodiefstallen. Toyota nam in de totaaloverzichten een negende plek in met 410 gestolen auto’s. De Amsterdamse regio telde 4.479 autodiefstallen, gevolgd door de regio Rotterdam, waar 3.545 auto’s werden gestolen. Toen viel al op dat auto’s van één of twee jaar oud vaker doelwit zijn. Het verband met de jonge hybridetechniek is nu onmiskenbaar, zegt Smitskamp van het VBV.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding