
Een verkeersboete van €175.000?
Een vrouw in Zwitserland ontving recentelijk een verkeersboete van 175.000 euro. Daar wordt de hoogte van de boete namelijk bepaald aan de hand van het inkomen. “We denken dat er in de kern iets moet veranderen aan boetes, waaronder verkeersboetes”, zegt Michiel van Nispen, Tweede Kamerlid van de SP. “Nu zijn er standaardboetes voor iedereen en dat is niet eerlijk.”
Van Nispen is bang dat iemand met een hoog inkomen zich weinig aantrekt van een bekeuring van een paar honderd euro. “Als een ontzettend rijk iemand 20 kilometer per uur te hard rijdt en een boete van 200 euro krijgt, dan raakt dat diegene amper. Wat weerhoudt hem om dat niet meer te doen?”
De SP heeft het doel om het herhalen van overtredingen te voorkomen. “Het principe van boetes is dat het helpt te voorkomen dat iemand het nog eens doet. Dat los je niet op met gelijke boetes voor iedereen, zonder enig maatwerk. Daarom pleit de SP voor eerlijke boetes waarbij naar je inkomen wordt gekeken.”
“Wat voor een miljonair een schijntje is, is voor iemand met een flexbaan een gigantisch bedrag.”
Een betere oplossing
Verkeerskundige Ruud Hornman is van mening dat een boete die afhankelijk is van de hoogte van het inkomen geen goed idee is. “Eigenlijk zou dat heel apart zijn, inkomensafhankelijke verkeersboetes. Het zou net zoiets zijn als dat mensen met een hoger inkomen bij een supermarkt meer betalen dan mensen met een lager inkomen”, zegt hij.
Hornman heeft wel een betere oplossing dan de inkomensafhankelijke verkeersboete. “Als je verkeersovertreders wilt pakken op de plek waar het het meest pijn doet, in de portemonnee, maak een verkeersboete dan duurder bij herhaling van overtreding”, zegt hij. “Ontwerp een systeem waarbij iemand die vaker een overtreding maakt in het verkeer een hogere boete betaalt. Daarmee maak je de kans op herhaling kleiner.”